„Lengyelországnak joga van dönteni az igazságügyi rendszeréről”

Az Európai Parlament újra Lengyelországról vitázott szerdán. A liberális képviselők a hónap végén teszik meg magyarországi „jogállamisági” útjukat.

Judi Tamara (MWH, Strasbourg)
2021. 09. 15. 18:23
EP-118665H_Plenary_14_Blue Card Fotó: Christian CREUTZ Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig találnak ürügyet rá, hogy a sokszínűség és az elfogadás jegyében azokat támadják, akik másképp gondolkoznak, mint önök. Most épp Lengyelország van soron. Ez a vita eredetileg a médiatörvény módosításáról szólt volna, de valójában minden létező témában támadják Lengyelországot. Világosan ki kell mondani, hogy Lengyelországnak – akárcsak más tagállamoknak is – joga van ahhoz, hogy meghozza a médiapiacára vonatkozó szabályokat – mondta a szerda esti vitában Hidvéghi Balázs Strasbourgban. 

Az Európai Parlament immár sokadik alkalommal vette górcső alá a lengyel jogállamiság helyzetét.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint nem az Európai Parlament feladata, hogy a kérdésben előre ítélkezzen. – Pláne nem feladata itt senkinek, hogy tagállami hatáskörökbe avatkozzon bele – tette hozzá a politikus. 

Lengyelországnak joga van dönteni az igazságügyi rendszeréről. Joga van dönteni a bevándorlásról. Joga van dönteni a gyermekek oktatásáról Lengyelországban. Joga van dönteni családjogi kérdésekről. Önöknek ezekbe a kérdésekbe nincs beleszólásuk

– mondta Hidvéghi Balázs.

Noha a vita javarészt a média helyzetét érintette, Věra Jourová, az uniós bizottság alelnöke újfent bírálta a lengyel igazságügyi reformot is. Emlékeztetett rá, hogy az EB nemrég pénzbírságot helyezett kilátásba, mert Varsó nem teljesítette az Európai Unió Bíróságának júliusi ítéletében foglaltakat a lengyel fegyelmi kamaráról. Bár a lengyelek augusztusban levélben jelezték, hogy korlátozzák a kamara működését, Jourová most arról beszélt: 

Brüsszelben nem találták kielégítőnek a lengyelek válaszát. 

– Ha a sajtó szabadsága forog kockán, a jogállamiság is veszélybe kerül – mondta a cseh EU-biztos már a vita konkrét tárgyáról, a lengyel médiatörvény módosításáról szólva. Utóbbi értelmében korlátoznák az európai gazdasági térségen kívüli vállalatoknak, hogy többségi tulajdonosok legyenek a Lengyelországban működő médiavállalatokban. Az EU mellett korábban Washington is kritizálta a lépést. A lengyel kormány szerint azzal viszont lényegében nyugati szabályozási mintákat követnek. 

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselői sokadszorra kifogásolták, hogy az EU kettős mércét alkalmaz az országgal szemben. – Ha a bírák függetlenségéről akarnak beszélni, kérdezzék Németországban azt a CDU-s politikust, aki hirtelen bírónak állt – húzta alá Patryk Jaki Strasbourgban. 

Kezdődik a  jogállamisági misszió

Hidvéghi Balázs a Magyar Nemzet kérdésére Strasbourgban egyébként megerősítette, hogy a hónap végén valóban megtörténik az állampolgári jogi (LIBE) szakbizottság tagjainak magyarországi „jogállamisági” látogatása. – Sok kétségünk ne legyen afelől, hogy ez mennyire lesz objektív és elfogulatlan – hangoztatta a fideszes EP-képviselő. Elmondása szerint a zömében liberális politikusok szeptember 29-én érkeznek hazánkba. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.