Meglepő fordulat Ausztriában: nyertek a kommunisták

Tarolt a grazi önkormányzati választáson az országos politikában elhanyagolható KPÖ.

2021. 09. 27. 19:36
null

Tarolt a grazi önkormányzati választáson az országos politikában elhanyagolható KPÖ.

Földcsuszamlás a Murán, amelyet egész Ausztriának komolyan kell vennie

– írta az Exxpress jobboldali osztrák hírportál, miután hatalmas meglepetésre a kommunisták (KPÖ) nyerték meg a Stájerország tartományi székhelyén, Grazban megrendezett vasárnapi önkormányzati választásokat. A KPÖ a szavazatok 28,9 százalékával az első helyen végzett, megelőzve a 25,7 százalékot elérő jobboldali Néppártot (ÖVP). A győzelem elvonta a figyelmet az ÖVP Felső-Ausztriában aratott győzelméről (37,6 százalék), noha ez kevésbé volt meglepetés, tekintve, hogy a tartományt a második világháború óta irányítja a Néppárt.

A kommunisták ezzel szemben semmiképp sem tekinthetők komoly tényezőnek az országos szintű pártpolitikában, 

legutóbb 1956-ban jutottak be a bécsi parlamentbe, a két évvel ezelőtti választásokon mindössze 32 ezer ember voksolt rájuk.

A legtöbb tartományi választáson már évek óta el sem indultak, egyedül Stájerországban erősek, különösen Grazban, ahol már 2017-ben is a második helyen végeztek húsz százalékkal.

A KPÖ programját olvasva olybá tűnik, mintha kedves szociáldemokratákkal lenne dolgunk, de sokan könnyen elsiklanak afelett a tény felett, hogy korábban kommunista diktatúrákkal kokettáltak

– utalt az Exxpress arra, hogy például 2018-ban vörös csillaggal és az egykori Jugoszlávia zászlajának színeivel díszített szórólappal népszerűsítettek egy kulturális fesztivált. Sikerük azonban nem a múlt iránti nosztalgiának tudható be a hírportál szerint, hanem annak, hogy szociális pártként pozicionálják magukat, felhívva a figyelmet a lakhatás egyre emelkedő költségeire. A Falter hetilap beszámolója szerint

a kommunisták helyi vezetője, Elke Kahr városi tanácsosként 6100 eurós (2,2 millió forint) fizetéséből csupán 1950-et tart meg havonta, a többit a szegényeknek adja, élelmiszerre, lakbérre, elromlott mosógépek javíttatására. 

Elődje, Ernest Kaltenegger pedig lakásügyi tanácsosként juttatta fürdőkádhoz és vécéhez az elhagyatott grazi társasházak lakóit.

– Nem az ideológia hirdetésével vagyunk elfoglalva. Arra törekedtünk, hogy az ideológiát a mindennapokban hasznosítsuk, s megvizsgáljuk, melyek azok az intézkedések, amelyek valóban segítik az embereket

– nyilatkozta a Der Standard napilapnak Franz Parteder egykori KPÖ-elnök, utalva arra, hogy még a jobboldali szavazók körében is népszerűségre tettek szert.

Graz nem lehet marxista kísérleti labor

– figyelmeztetett ugyanakkor a helyi ÖVP vezetője, Daniela Gmeinbauer, a kommunista-szociáldemokrata kormányzás veszélyeitől óvva a várost. Mint mondta, a szépen hangzó szlogenek mögött a marxizmus igazi veszélyei rejlenek: államcsőd, tömeges munkanélküliség és egy jövőkép nélküli társadalom.

Borítókép: Győzelmét ünnepli a KPÖ Grazban. Fotó: Facebook/KPÖ Graz

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.