Őrizetbe vették Olaszországban a volt katalán elnököt

Carles Puigdemontra börtönbüntetés is várhat, ha az olasz hatóságok a kiadatása mellett döntenek.

Forrás: Der Spiegel, Deutsche Welle, MTI2021. 09. 24. 8:27
PUIGDEMONT, Carles
Brüsszel, 2021. február 24. Carles Puigdemont menesztett katalán elnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2021. február 24-én, miután egy parlamenti bizottság megszavazta Puidgemont és másik két katalán politikus mentelmi jogának a felfüggesztését. A spanyol legfelsõbb bíróság 2020 januárjában kezdeményezte a lázadással és közpénz hûtlen kezelésével vádolt Puigdemont és társai képviselõi mentelmi jogának felfüggesztését az EP-nél. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon engedte pénteken az olaszországi Szardínián található Sassari fellebviteli bírósága a függetlenségpárti Carles Puigdemont volt katalán elnököt, akinek azonban további döntéshozatalig a szigeten kell maradnia - adta hírül az El País című spanyol napilap igazságügyi és a katalán függetlenségpárti Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya, JxCat) nevű párthoz tartozó forrásokra hivatkozva. Az egyben európai parlamenti (EP-) képviselő Puigdemontnak addig kell a szigeten maradnia, amíg a bírák nem döntenek az európai elfogatóparancs ügyében. Az olasz igazságügyi minisztérium korábban közölte:

Olaszország nem rendelkezik döntéshozatali hatáskörrel a volt katalán elnök letartóztatásának és Spanyolországnak való lehetséges kiadatásának ügyében, mivel európai elfogatóparancsról van szó, amely - mint arra a tárca felhívta a figyelmet - különbözik egy kiadatási eljárástól.

Őrizetbe vételéről Puigdemont ügyvédje, Gonzalo Boye adott hírt korábban a Twitter közösségi oldalon: „Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott.” A politikus őrizetbevétele egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt. A spanyol kormány a letartóztatást követően közölte, „tiszteletben tartja az olasz hatóságok és az igazságügy döntését”. A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával. Puigdemontot Alghero városban tartóztatták le, erősítette meg kabinetfőnöke, Josep Lluís Alay a Twitter közösségi oldalon. A politikus állítólag azért érkezett az olasz szigetre, hogy népszerűsítse a katalán folklórt egy helyi eseményen.

Puigdemont letartóztatása egy folyamatban lévő bírósági eljárásnak a része

– áll a spanyol kormány közleményében, amely hangsúlyozza, hogy az igazságszolgáltatás alól egyetlen állampolgár sem mentesülhet.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az Európai Unió bírósága is megerősített. Puigdemont Belgiumban élt száműzetésben a 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Bár a spanyol kormány júniusban részleges kegyelemben részesített kilenc katalán függetlenségi vezetőt, ez Puigdemontra nem terjedt ki, esetében a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé. A spanyol kormányfőnek közvetlenül a pénteki olaszországi kiadatási meghallgatás előtt kiadott közleménye szerint Puigdemontnak a spanyol igazságszolgáltatás elé kell állnia.

Puigdemontnak alá kell vetnie magát a spanyol bíróság döntéseinek, pontosan úgy, mint bármely más spanyol állampolgárnak

– szögezte le Pedro Sánchez pénteken.

Spanyolország már évek óta próbálkozik a volt katalán elnök kiadatásával; amennyiben erre sor kerül, az országban maradt társaihoz hasonlóan börtönbüntetésre ítélhetik. Oriol Junqueras volt katalán alelnök például 13 év börtönbüntetést kapott. Pere Aragonès jelenlegi katalán elnök elítélte Puigdemont „üldöztetését”.

Puigdemont volt katalán elnök regionális kormányzata 2017 októberében függetlenségi népszavazást tartott a központi kormány tiltakozása és tilalma ellenére, majd néhány héttel később egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amelyet Madrid nem ismert el. Az akkori, konzervatív kormány válaszul eltávolította a helyéről a regionális kormányzatot, és felügyelete alá vonta a térséget. Az elszakadási kísérlet az egyik legsúlyosabb belpolitikai válság volt Spanyolországban a Franco-diktatúra 1975-ös vége óta.

Borítókép: Carles Puigdemont menesztett katalán elnök az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2021. február 24-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.