Szoros a verseny Romániában a PNL elnöki tisztségéért

A Nemzeti Liberális Párt élére Ludovic Orban házelnök helyett Florin Cîțu miniszterelnök kerülhet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 24. 17:51
Prime Minister-designate Florin Citu attends a news conference, alongside former interim PM Ludovic Orban, after being nominated to form a transitional government
Florin Cîțu, románia új miniszterelnöke. Fotó: Inquam Photos Forrás: Inquam Photos/George Calin via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton rendezik meg a Bukarestben kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusát, amelyen a pártot négy éve vezető Ludovic Orban házelnök nemzeti, Florin Cîțu miniszterelnök pedig liberális politikai programmal pályázik az elnöki tisztségre. A párt 48 területi szervezete közül 28 Cîțu, 12 Orban mögött sorakozott fel, 12 pedig még ingadozik. A PNL elnökválasztása nemcsak az utóbbi négy hónapban kiéleződött párton belüli hatalmi harc, hanem a néhány hete kirobbant kormányválság kimenetelét is meghatározhatja. Orban ugyanis azt ígérte, hogy megválasztása esetén helyreállítja a bukaresti jobbközép koalíciót, míg ha Cîțu lesz a PNL elnöke, ez aligha lehetséges.

Bár ideológiai téren inkább Cîțu szabadelvű, mintsem Orban konzervatív platformja mutat rokonságot a kormányból kilépett USR–PLUS szövetségével, a közös kormányzás során felhalmozott személyi ellentétek és a nyilvánosság előtt lezajlott kölcsönös vádaskodások miatt Cîțu győzelme esetén az USR–PLUS aligha térhet vissza abba a kormányba, amelyből Cîțu miatt lépett ki.

A kongresszuson a PNL éléről 2014-ben államfővé választott Klaus Johannis is jelen lesz, aki több nyilatkozatában és nyilvános gesztusával utalt már arra, hogy Cîțut támogatja a pártelnökségért folytatott választási küzdelemben. Ludovic Orban egy televíziós interjúban azt valószínűsítette, hogy (esetleges) leváltását valójában Johannis kezdeményezte. A bukaresti politikai elemzők mindenesetre kizártnak tartják, hogy Cîțu pusztán választási megfontolásból választotta a konfrontációt (a meghátrálás helyett) az USR–PLUS-szal, amikor koalíciós partnere egy tízmilliárd eurós fejlesztési terv megtorpedózását kilátásba helyezve próbálta elérni az igazságszolgáltatás átszervezését.

Legtöbben úgy vélik, hogy Cîțu minden lépéséhez – az USR–PLUS távozásra kényszerítését is beleértve – megkapta az államfő előzetes jóváhagyását.

A PNL kongresszusára több mint ötezer küldött érkezik a bukaresti Romexpo kiállítóközpontba, néhány nappal azt követően, hogy Bukarest járványügyi szempontból vörös besorolásba került. A szervezők szerint azonban a rendezvényre csak védettségi igazolással lehet belépni, a kiállítási csarnok pedig 15 ezer férőhelyes, tehát a PNL-kongresszusa megfelel annak a járványügyi korlátozásnak, miszerint a mozik, koncert- és egyéb rendezvénytermek kapacitásuk legfeljebb ötven százalékát kihasználva működhetnek azokon a településeken, ahol a lakosságarányos fertőzési ráta három és hat ezrelék között van.

Borítókép: Florin Cîțu miniszterelnök és Ludovic Orban házelnök. Fotó: Reuters/George Calin

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.