Vakcina helyett a zöld teában hisz a Szabadságpárt vezére

Herbert Kickl beperelt egy újságírót, amiért a pletykák szerint titokban beoltatta magát.

2021. 09. 22. 6:04
Kickl, Herbert
Bcs, 2018. szeptember 14. Herbert Kickl osztrk belgyminiszter nyilatkozik a sajt kpviselinek a migrci biztonsgi kihvsairl tartand nemzetkzi konferencia eltt az osztrk soros EU-elnksg rendezsben, Bcsben 2018. szeptember 14-n. (MTI/EPA/Florian Wieser) Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perre megy Herbert Kickl, az Osztrák Szabadágpárt (FPÖ) elnöke, amiért Wolfgang Rosam újságíró egy beszélgetős műsorban felemlegette a pletykát, amely szerint a politikus titokban beoltatta magát koronavírus ellen. Ha tényleg így történt volna, az nagy arcvesztést jelentene a pártvezér számára, aki arról ismert, hogy rendkívül szkeptikus a vakcinákkal szemben, azokat „kísérleti szereknek” tartja, melyek „hatásossága nem igazolt”. Önéletrajza szerint az egyetemen újságírást, politológiát, majd történelmet és filozófiát hallgatott – ezeket a tanulmányait sem fejezte be –, ennek ellenére rendre egészségügyi jó tanácsokkal is szolgál a választóknak; 

szerinte vitaminokkal, zöld tea fogyasztásával és sok mozgással a friss levegőn elkerülhető a betegség.

Herbert Kickl közleményben hevesen tagadta, hogy beoltatta volna magát, és bírósághoz fordult, amiért szerinte az újságíró vádaskodásával rontotta hitelét. Wolfgang Rosam ugyanakkor nem esett kétségbe, sőt örömét fejezte ki, hogy a politikusnak végre az igazságszolgáltatás előtt kell tisztáznia „hihetetlen, hamis állításait”. Ugyanakkor a figyelmébe ajánlotta, hogy nagyon könnyen bizonyíthatja igazát: nem kell hozzá más csak egy antitest-vizsgálat.

Habár a pártvezér politikai programjába emelte az oltásellenességet, úgy tűnik, hogy véleményét még az FPÖ-n belül sem osztják maradéktalanul. Sőt a Kronen Zeitung osztrák napilap nyomozása arra az eredményre jutott,

 hogy a párt felső vezetésében szinte mindenki kapott vakcinát.

 – Beoltottak, és a családomat is. A bizonyítékok meggyőztek, hogy a vakcinák megvédenek – fejtette ki ellenvéleményét Norbert Hofert, az FPÖ korábbi vezetője is. A párt ennek ellenére úgy véli, hogy az egység nem bomlott meg, hiszen ők csak a „választás szabadságát” védelmezik.

A pletyka mindenesetre érzékeny pillanatban röppent fel, ugyanis a hétvégén tartományi választásokat rendeznek Felső-Ausztriában. A közvélemény-kutatások szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) mögött 21 százalékkal második helyre mérik az FPÖ-t, amely jó eredmény lehetne, de 9 százalékpontos gyengülés a 2015-ös szerepléshez képest. A párt egyébként országosan is stagnál, a felmérések szerint tartósan a szociáldemokraták mögött, a harmadik helyen áll. Az elmúlt hat évben a bevándorlásellenes alakulat sikereit a migrációs válság hatásaként könyvelték el, de úgy tűnik az oltásellenes retorika már kevésbé népszerű.

Főleg, miután nyugati szomszédunkhoz már megérkezett a járvány negyedik hulláma: tegnap 1240 új megbetegedést regisztráltak – szeptemberben eddig ez volt a legalacsonyabb adat –, és 22-en veszítették életüket a kórban. Ausztriában a lakosság nagyjából 60 százaléka kapta már meg az oltás mindkét dózisát, de a kampány nagyon lelassult, az ódzkodókat ott sem tudják mozgósítani.

Nem marad el a síszezon.

Szigorú szabályozás mellett, de lesz Ausztriában téli síszezon – jelentette be Elisabeth Köstinger osztrák turizmusért felelős miniszter. Az MTI tudósítása szerint a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem, és mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, elkerülhetők lesznek a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor. Az örömhírre ugyanakkor árnyékot vet, hogy éppen a napokban indult meg a per Ausztria ellen, amiért a hatóságok nem reagáltak elég gyorsan a járványra, ami miatt több ezer ember fertőződhetett meg az ischgli síparadicsomban. Mások mellett egy 72 éves férfi is elhunyt, miután síelésnél elkapta a kórt, özvegye és fia 100 ezer euróra perelik az osztrák államot.

Borítókép: Herbert Kickl, az Osztrák Szabadágpárt (FPÖ) elnöke. Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.