„Vérszomjas terroristák” fogják irányítani Afganisztánt

A guantánamói börtöntábor egykori foglyai is helyet kaptak a tálibok átmeneti kormányában.

2021. 09. 08. 19:14
Kabul, 2021. augusztus 18. A tálibok által közreadott képen Hámid Karzai korábbi afgán elnök (b3) és Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetője (j) megbeszélést folytat Kabulban 2021. augusztus 18-án. MTI/AP/Tálibok Fotó: - Forrás: MTI/AP/Tálibok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felállt a tálib ideiglenes kormány néhány nappal a szeptember 11-i terrortámadások huszadik évfordulója előtt. Az új afgán vezetés összetétele azonban nem felel meg sem a tálibok korábban beharangozott híreinek, sem a nemzetközi közösség elvárásainak: a listán csupán iszlamista harcosok szerepelnek, sem afgán politikusok, sem nők nem kaptak helyet az új vezetésben. Ráadásul öt olyan személy került be az új kormányba, akiket még Barack Obama egykori demokrata elnök engedett szabadon a guantánamói börtöntáborból Bowe Bergdahl amerikai törzsőrmesterért cserébe. Kairullah Kairkva tájékoztatási és kulturális miniszter lett, Norullah Núri a határokért és a törzsi ügyekért felelős miniszteri posztot kapta, Abdul Hak Vasik hírszerzési igazgató, Mohammad Fazl pedig védelmi miniszterhelyettes lett.

– Az amerikai hatóságok bebizonyították, hogy Mohammad Fazl az al-Kaida több kulcsfontosságú vezetőjével is együttműködött, többek közt az Oszama bin Laden terroristavezér megbízható emberének tartott Abdel Hadi al-Irakival, akit jelenleg is Guantánamóban tartanak fogva

– magyarázta Thomas Joscelyn, a Demokráciák Védelméért Alapítvány (FDD) vezető munkatársa a Fox News amerikai hírportálnak.

A belügyminisztérium élére Sziradzsuddin Hakkáni került, aki amellett, hogy a szélsőséges Hakkáni-hálózat vezetője, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik legkeresettebb embere. Hakkáni fejére tízmillió dolláros vérdíjat tűztek ki öngyilkos merényletekben való részvétel és az al-Kaidához fűződő kapcsolatai miatt. A vezetés más tagjai sem tűnnek ígéretesnek: az ügyvivő miniszterelnök Hasszán Ahund molla – a tálib mozgalom alapító tagjainak egyike – lett, első helyettesének Abdul Gáni Baradar mollát, a tálibok politikai bizottságának vezetőjét nevezték ki. Noha a tálibok korábban megígérték, nem térnek vissza az 1996 és 2001 közötti brutális kormányzáshoz, Hibatullah Ahundzada, a tálib mozgalom legfőbb vezetője közölte, a saría törvényei lesznek érvényben egész Afganisztánban.

A kinevezésekre Ben Sasse, az amerikai Nebraska állam republikánus szenátora úgy fogalmazott,

Biden továbbra is ragaszkodik ahhoz az őrült fantáziához, hogy a tálibok kedvesebbek és szelídebbek.

Hozzátette, Hakkáni továbbra is vérszomjas terrorista, aki olyan országot fog irányítani, amelyből éppen kivonultak a nyugati csapatok. Heiko Maas német külügyminiszter azonban elmondta, Berlin továbbra is hajlandó tárgyalni a tálibokkal az országban rekedt állampolgáraik kimenekítése érdekében. Ugyanakkor leszögezte, hogy az átmeneti kormány felállítása más csoportok részvétele nélkül, valamint a tegnapi erőszakos fellépés a kabuli tüntetők és újságírók ellen nem az optimizmusra adnak okot. Kína szintén hasonlóan reagált a tálib kormány bejelentésének hírére, azonban hangsúlyozták, nyitott és befogadó kormányt várnak el.

Borítókép: Hámid Karzai korábbi afgán elnök és Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetője
Fotó: MTI/AP/Tálibok

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.