Vulkánkitörés a Kanári-szigeteken: ezerfokos magma a kertben (videóval)

Ötven év után ismét kitört a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán. Több mint négyezer előrejelző földrengés után vasárnap délután lövellt a levegőbe először a több mint ezerfokos láva. Az evakuálás folyamatosan zajlik, már ötezren hagyták el otthonukat, és nyolc lakást elért az olvadt kőzetanyag. 

2021. 09. 20. 15:33
null
La Palma szigete, 2021. szeptember 20. Izz lvt lvell ki a Cumbre Vieja tzhny a Spanyolorszghoz tartoz Kanri-szigetek La Palma szigetn fekv El Pasnl 2021. szeptember 19-n. A sziget laki kzl mr tezren knyszerltek elhagyni otthonukat. A csendrsg ltal kimenektett emberek kztt 500 turista is van. MTI/AP/Jonathan Rodriguez Fotó: Jonathan Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitört a Cumbre Vieja vulkán a kanári-szigeteki La Palmán. Vasárnap délután az El Paso nevű településen lövellt először a levegőbe a láva, ezután még nyolc kitörési pont alakult ki a nap folyamán. A szigetek vezetése sárgáról pirosra módosította a riasztási szintet, ami azt jelenti, hogy a vulkán közelében élők evakuálását megkezdték.

Az 1075 fokos magma már több lakóházat elért, eddig ötezer embernek kellett elhagynia otthonát, de a hatóságok becslése szerint nem kizárt, hogy végül tízezer helybelit kell evakuálni, ami azt jelenti, hogy a szigeten lakók 12 százaléka lehet közvetlen veszélyben a történtek miatt.

Pedro Sánchez miniszterelnök néhány órával az erupció után lefújta az Egyesült Államokba tervezett útját, és a helyszínre utazott, VI. Fülöp király pedig telefonon hívta fel a kanári-szigeteki elnököt, hogy támogatásáról biztosítsa őt. A kormányfő a történteket előrejelző tudományos szakemberek munkáját méltatta és köszönte meg, majd közölte: „Az elmúlt időszak rendkívüli tűzesetei ugyan rengeteg energiát és időt emésztettek fel, ennek ellenére elegendő katona áll rendelkezésre Spanyolországban ahhoz, hogy a vulkánkitörést a Kanári-szigetek emberi életek elvesztése nélkül átvészelje.” A katonai sürgősségi egység csapata éjjel 1 órakor megérkezett La Palmára, hogy segítsen a munkálatokban, hétfő délelőtt pedig Gran Canariáról és Sevillából is átcsoportosítanak embereket, hogy még gördülékenyebb legyen a kármentés és az evakuálás.

A tanítást a környékbeli településeken elhalasztották, a La Palma erupcióval érintett régióiban nyaraló turistákat – összesen ötszáz főt – pedig egy másik szállodába helyezték át. A repülőjáratokat egyelőre nem törölték, de a vulkanológusok szerint előfordulhat, hogy erre is sor kerül, ugyanis a kitörések akár hetekig is eltarthatnak. Reyes Maroto turisztikai miniszter szerint ugyanakkor nem kellene leállítani a légi forgalmat, sőt a rendkívüli helyzetet turisztikai látványosságként is fel lehetne használni, ugyanis kellő elővigyázatossággal a La Palmára érkező nyaralók megtekinthetnék a ritkán látott jelenséget. Azt egyelőre nem tudni, hogy magyarok élnek-e a vulkán közelében, de a kanári-szigeteki magyar főkonzulátus várja az állampolgárok jelentkezését akár a közelben laknak, akár nyaralóként tartózkodnak La Palmán.

A helybelieket nem érte felkészületlenül a vulkán kitörése, ugyanis már egy hete sárga riasztást adtak ki La Palmára, miután folyamatos földrengéseket jeleztek a műszerek – szombattól szombatig több mint 4500-at, köztük közel 4-es erősségűeket is. Mivel a kormány számított a Cumbre Vieja kitörésére, ezért felszólította a szigetlakókat arra, hogy készítsék össze holmijaikat arra az esetre, ha a vulkán aktivizálódása miatt evakuálásra kerülne sor.

A Cumbre Vieja vulkán legutóbb ötven évvel ezelőtt, 1971 októberében tört ki, azóta csendesen pihent. Az akkori erupciókat szintén szeizmikus mozgások előzték meg, a kitörések pedig végül több mint két héten keresztül folyamatosak voltak, végül egy ember vesztette életét a veszélyes gázok belélegzése miatt. 

 

Borítókép: Az 1075 fokos magma már több lakóházat elért. Fotó: MTI/AP/Jonathan Rodriguez

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.