A leghíresebb francia „euro-ateista” is megkezdte kampányát

A „frexit” élharcosa nem számíthat sok szavazatra, de ötleteit egyre többen támogatják.

2021. 10. 23. 6:52
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

François Asselineau, Franciaország egyik legharcosabb Európai Unió-ellenes politikusa a héten megkezdte köztársasági elnökválasztási kampányát. A 64 éves politikus 2007-ben alapította meg az Union Populaire Républicaine (UPR) nevű pártját, amely konzervatívnak, szuverenistának és protekcionistának tekinthető, s gyakran bírálja az Egyesült Államok külpolitikáját. Asselineau tagadja, hogy euroszkeptikus lenne, és inkább „euro-ateistának” vallja magát.

Keddi kampánynyitó sajtótájékoztatóján a pártelnök elmondta, hogy 2007-ben – amióta Franciaország kilépését szorgalmazza az EU-ból – a „frexit” a francia szavazók számára még elképzelhetetlen forgatókönyv lett volna, mára azonban már, ahogy fogalmazott, 

minden francia fejében és szívében felmerült választási lehetőség lett.

Bár az EU-tagság fenntartását a többség továbbra is támogatja, egy 2019-ben az Ifop közvéleménykutató intézet által készített felmérés arra világított rá, hogy a franciák magas aránya, 40 százaléka szavazna az EU-ból való kilépés mellett. Az Eurobarométer idén márciusban készített felmérése szerint pedig a franciáknak csak 39 százaléka bízik, míg 49 százalékuk nem bízik az Európai Unióban. Asselineau egyébként az EU egyre terebélyesedő hatalmát és nyomásgyakorlását a megszálló náci Németországhoz, saját unióellenes harcát pedig a német megszállók ellen vívott De Gaulle-i ellenálláshoz hasonlította.

A politikus a francia médiát azzal vádolja, hogy „kalapból kiugrott” ismeretlen jelölteknek aránytalanul nagy médiafelületet biztosít, míg másoknak – például neki – gyakorlatilag semmit. A France Inter francia rádió szerint a politikus részletezte, hogy a televíziókban és rádiókban nem a fair play légköre uralkodik.

François Asselineau ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Franciaország hagyja el az eurózónát, az Európai Uniót és a NATO-t. Asselineau szerint az EU és a NATO Washingtonból nézve ugyanazon érem két oldala és az európai kontinens csak egy ütközőzóna, hogy visszatartsa Oroszországot. Szerinte az európai egyesüléshez vezető folyamatot is kizárólag az amerikai kormány parancsára indították el. Asselineau szerint a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket népszavazással kellene eldönteni, de csak azután, hogy Franciaország kilép az Európai Unióból.

A politikus ellen pártjának két alkalmazottja tett feljelentést tavaly szexuális zaklatás miatt. François Asselineau ezeket a panaszokat politikai összeesküvés-elméletnek tekinti és cáfolta az ellene felhozott vádakat. Szerinte az emberek csak ártani akarnak neki, mert elindult az elnökválasztáson.

Asselineau azonban nem számíthat túl sok szavazatra: miután a 2017-es elnökválasztás első fordulójában mindössze a voksok 0,92 százalékát szerezte meg, a BVA-Orange-RTL francia politikakutatási intézet felmérése szerint a jövő évi elnökválasztáson sem fog jobban szerepelni, 0,5 százalékos eredményt érhet el. 

Borítókép: François Asselineau

Forrás: Twitter/François Asselineau

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.