Andrej Babiš bejelentette: ellenzékbe vonul

A Babiš-ellenes ötpárti blokk szilárd. Átadjuk (a hatalmat) az új koalíciónak – mondta a kormányfő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 15. 20:58
BABIS, Andrej
Prga, 2021. oktber 9. Andrej Babis cseh miniszterelnk, a kormnyz centrista ANO mozgalom vezetje beszl a prt prgai kzpontjban 2021. oktber 9-n. A jobboldali hromprti Spolu koalci nyerte az oktber 9-n zrult kpviselhzi vlasztst Csehorszgban a szavazatok 27,62 szzalkval. A msodik helyen az ANO vgzett 27,28 szzalkkal. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babiš cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Miloš Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.

A Babiš-ellenes ötpárti blokk szilárd. Átadjuk (a hatalmat) az új koalíciónak, és mi ellenzékben leszünk

– mondta Babiš a Frekvence 1. kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

Miloš Zeman korábban azt mondta, hogy a választásokon legerősebb pozíciókat szerző párt elnökét fogja megbízni a kormányalakítással. Bár a hétvégi választásokat az Együtt jobboldali hárompárti koalíció nyerte, önálló pártként a Babiš vezette ANO mozgalom lett a legerősebb. Zeman vasárnapi kórházba szállítása előtt Babišnak megerősítette, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítással.

Az Együtt hármaskoalíciónak és a vele együttműködő Kalózok–Polgármesterek kétpárti koalíciónak együttesen 108 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, míg az ANO mozgalom 72 mandátummal rendelkezik. A Spolu és a PirStan már tárgyalnak egy ötpárti jobboldali kormánykoalíció létrehozásáról.

A választásokon győztes ellenzéki koalíció bízik abban, hogy Zeman a világos képviselőházi többségüket nem fogja megkérdőjelezni, és kormányalakítással bízza meg Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt – az ellenzéki koalíció legerősebb tagjának – elnökét. Az ellenzéki politikus már találkozót kért az államfőtől, de ennek időpontja, tekintettel Miloš Zeman egészségi állapotára, egyelőre bizonytalan.

A 77 éves Miloš Zemant – akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy az október 8–9-i választások eredménye alapján kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – vasárnap óta ápolják a prágai Központi Katonai Kórház intenzív osztályán, de betegségének diagnózisát nem hozták nyilvánosságra. Az elnöknek legkésőbb harminc nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki sem óvja meg az eredményt.

Borítókép: Andrej Babiš cseh miniszterelnök, a kormányzó centrista ANO mozgalom vezetője beszél a párt prágai központjában 2021. október 9-én

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.