Dacian Cioloș is bukott, gyűrűzik a román válság

Szakértők szerint a bukaresti politikai instabilitás negatívan hat a román gazdaságra.

CIOLOS, Dacian
Dacian Ciolos Fotó: ROBERT GHEMENT Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, nem kapott bizalmat a román parlamentben a Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnök által javasolt kormány. A kabinetet csak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői és szenátorai szavazták meg. Az USR-elnök Cioloș csak az általa vezetett pártból választott miniszterjelölteket, miután a korábbi koalíciós partnerek, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasították az együttműködést.

Romániában azután alakult ki kormányválság, hogy a PNL–USR–RMDSZ koalíciós kormányát vezető Florin Cîţu miniszterelnök az USR ellenkezése dacára, és a párt egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. 

Az USR megvonta a bizalmat Cîţutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, miniszterei kiléptek a kormányból, és bizalmatlansági indítvánnyal, az ellenzék segítségével megbuktatta a kormányt.

A szerdai vitán Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes arra emlékeztetett, hogy a tavaly decemberi parlamenti választások után az új kormánykoalíció stabilitást, fejlődést ígért a társadalomnak, de kilenc hónappal később már botrányok, veszekedések, széthúzások uralják a politikát. Az RMDSZ elnöke a magyar párt nevében elnézést kért választóktól a kialakult helyzetért, s mint fogalmazott: minden parlamenti pártnak ezt kellene tennie.

Miután Cioloș nem szerezte meg a képviselők és szenátorok több mint felének támogatását, elölről kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések az elnöki hivatalban. Ha Klaus Johannis második kormányfőjelöltjét is elutasítják, az államfő feloszlathatja a parlamentet.

Szakértők szerint a bukaresti politikai instabilitás negatívan hat ki a román gazdaságra. Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja a Krónika erdélyi napilapnak azt mondta, a politikai színtérről érkező bizonytalanságok rizikót jelentenek, ráadásul ezáltal kérdőjelek merülnek fel az állami adminisztráció kapacitása terén is, hogy levezényelje az uniós források lehívását és elosztását. 

– A korábbi európai uniós ciklusokban sem sikerült a forrásokat teljes mértékben lehívni, most szinte kétszer akkora összeg áll rendelkezésre, tehát a korábbiaknál jóval nagyobb erőfeszítésre lesz szükség

– hangsúlyozta az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.