Diplomáciai győzelmet hirdetett Erdoğan a nagyköveti botrány után

Visszavonulót fújt a török igazságszolgáltatást bíráló tíz állam, Ankara üdvözölte a bocsánatkérő nyilatkozatokat.

Magyar Nemzet
2021. 10. 26. 17:09
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2021. prilis 6. A trk elnksg sajthivatala ltal kzreadott kpen Recep Tayyip Erdogan trk elnk sajttjkoztatt tart az ankarai elnki palotban 2021. prilis 5-n. A trk rendrsg ezen a napon rizetbe vett tz nyugllomny tengernagyot, miutn kzs nyilatkozatban fejeztk ki aggodalmukat amiatt, hogy az "utbbi idben vita trgyv vlt" hazjukban a Boszporusz s Dardanellk tengerszoros kizrlagos ellenrzsi jogait szavatol, a hadihajk fekete-tengeri jelenltt szablyoz 1936-os montreux-i nemzetkzi hajzsi egyezmny. Erdogan ksbb kijelentette, hogy hazja elktelezett az egyezmny mellett. MTI/EPA/Trk elnksg sajthivatala Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután tíz ország nagykövetét persona non gratának minősítette Törökország belügyeibe való beavatkozás címén, Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn visszavonta a diplomaták hazaküldéséről szóló döntését. Történt mindez az után, hogy a szóban forgó államok – az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland – nyilatkozatukban megígérték,

ezentúl tartják magukat a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkéhez, amely kimondja, hogy diplomaták nem avatkozhatnak be a fogadó ország belügyeibe.

Erdoğan dühét az váltotta ki, hogy az inkriminált országok közös nyilatkozatban bírálták a török igazságszolgáltatást a négy éve ítélet nélkül börtönben ülő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista és filantróp pereinek késleltetése miatt, és a férfi azonnali szabadon bocsátására szólították fel Ankarát. Kavalát a 2016-os puccskísérletben való részvételével és a tiltakozások finanszírozásával vádolják.

– A Biden-adminisztráció együttműködésre törekszik Törökországgal a közös prioritások terén, és mint bármely NATO-szövetségessel, folytatjuk a párbeszédet az esetleges nézeteltérések megoldása érdekében – fogalmazott Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján. – Úgy gondoljuk, hogy a legjobb út, ha együttműködünk a kölcsönös érdekek mentén – tette hozzá. Az amerikai külképviselet még ugyanazon a napon hivatalos Twitter-fiókján bejelentette: az Egyesült Államok megerősíti, hogy tartja magát a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkéhez. Az amerikai nagykövetség megfogalmazását később a többi szóban forgó ország külképviselete is megosztotta a Twitteren. 

Erdoğan üdvözölte, hogy a nagykövetek visszakoztak, s diplomáciai győzelemnek minősítette a bocsánatkérő nyilatkozatokat.

 – Ezek után majd óvatosabbak lesznek – kommentálta az eseményt.

Borítókép: A török elnökség sajtóhivatala által közreadott képen Recep Tayyip Erdoğan török elnök sajtótájékoztatót tart az elnöki palotában 2021. április 5-én. Fotó: MTI/EPA/Török elnökség sajtóhivatala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.