Egekben a belgiumi járványmutatók, szigorítások jönnek

A romló járványadatok miatt szigorítanak Belgiumban, ahol az új korlátozások elsősorban Flandriát és Vallóniát érintik. A fővárosi régióban az alacsony átoltottság miatt az emberek egy ideje óvatosabbak. A lapunknak nyilatkozó helyiek is körültekintők, de nem tartanak nagyon a negyedik hullámtól.

Judi Tamara (MWH Brüsszel)
2021. 10. 28. 6:34
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaállították az egészségügyi szükségállapotot Belgiumban, miután csak az elmúlt héten hetvenhat százalékkal több koronavírusos esetet regisztráltak, mint egy héttel korábban. A kórházi betegfelvételek száma is meredeken növekszik: naponta immár átlagosan 121 fertőzött kerül kórházba, jelenleg körülbelül 1300 beteg van intenzív osztályon. Ugyancsak sokatmondó, hogy 

október 18. és 25. között naponta több mint 5500 új fertőzöttről volt tudomás.

A belga lapok emlékeztetnek rá, hogy Belgiumban eddig több mint huszonötezren haltak bele a vírusba. Szerencsére jelenleg a halálozási mutatók növekednek a legkisebb mértékben, az október 23-i héten átlagosan napi tizennégyen vesztették életüket a vírus miatt, ami a korábbihoz képest tizenhat százalékos növekedés. 

– Nem tudunk szemet hunyni a számok felett – ezt Alexander De Croo miniszterelnök közölte kedd esti sajtótájékoztatóján, miután részt vett az ország járványügyi bizottságának rendkívüli ülésén. A találkozón a nyelvi közösségekre és földrajzi régiókra osztott Belgium valamennyi egysége képviseltette magát, így az ország összesen kilenc egészségügyi kompetenciával bíró minisztere is. Épp a töredezettségből kiindulva a szigorítások talán legfontosabbika, hogy péntektől országszerte kötelező lesz a beltéri maszkviselés, kiterjesztik a vakcinaigazolványra vonatkozó kötelezettséget, a munkáltatókat pedig az otthoni munkavégzés elrendelésére ösztönzik. Mivel magas – 74 százalék – a teljes körűen beoltottak aránya, a kormány 

egyelőre nem tervez lezárásokat, de folyamatosan elemzik a helyzet alakulását.

Oltóközpont egy brüsszeli plázában Fotó: A szerző felvétele

Eddig Brüsszel volt a kakukktojás

Brüsszelben és a fővárosi régióban a mindennapokat lényegében nem változtatja meg a szigorítás, ugyanis itt a legalacsonyabbak az oltottsági mutatók egész Belgiumban – a maszkviselésre és vakcinaigazolványra vonatkozó kötelezettségek pedig eddig is érvényben voltak. A boltokban, bevásárlóközpontokban és kulturális rendezvényeken az elmúlt időszakban is kötelező volt az arc eltakarása, a konditermek látogatását pedig már október közepétől vakcinaigazolványhoz kötötték.

A közelmúltban lazább szabályokkal operáló, északi Flandriában jelent tehát igazi változást a bejelentés.

A zömében francia ajkúak lakta Vallónia pedig a korábbi tervek szerint amúgy is szigorított volna péntektől. – Mi a barátnőmmel egy hete vagyunk karanténban, mert ő elkapta a vírust. Mindkettőnket beoltották, neki nagyon enyhék a tünetei – ezt lapunknak a Brüsszelben élő Louis mondta a vírus negyedik hullámával kapcsolatban. Mint arra a harmincéves férfi rámutatott, az elmúlt hetek tapasztalata, hogy a belga fővárosban mindenki körültekintőbb, bár a beoltottak kevésbé tartanak a negyedik hullámtól. – Én szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy szükségünk lenne harmadik oltásra. Mi alapbetegség nélküli fiatalok vagyunk, ahogy mondtam, enyhe influenzához tudnám hasonlítani a mostani helyzetet – húzza alá. A belga, francia nyelvű férfit annak margóján kérdeztük a harmadik dózis lehetőségéről, hogy 

arról a tizenegy milliós lakosságú Belgiumban élénk társadalmi vita zajlik. 

Jelenleg mindössze négy-ötszázezer, súlyosan immunkompromittált személy jogosult a harmadik adag felvételére. Alexander De Croo kedd este is újfent leszögezte, hogy nem kívánnak változtatni a vakcinapolitikán. Mint fogalmazott, nem tartanák etikusnak az egész belga lakosság harmadik dózishoz juttatását, ráadásul hatékonyabb, ha előbb az Európa szomszédságában lévőket látják el első adaggal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.