Egy iraki falut támadtak meg az Iszlám Állam fegyveresei

Az akció feltehetőleg az iraki biztonsági erők álal lakott település ellen irányult.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 27. 11:17
Militant Islamist fighters wave flags as they take part in a military parade along the streets of Syria's northern Raqqa province
SYRIA-CRISIS/IRAQ Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tizenegy ember meghalt kedd este Irakban egy falu elleni támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei követhettek el az ország keleti részén – jelentette két biztonsági forrás. A támadás célpontja a Dijála tartománybeli ar-Rasad falu volt, ahol tizenegy ember meghalt és tizenhárom megsebesült – közölte egy helyi biztonsági forrás.

Egy másik forrás, arra hivatkozva, hogy az áldozatok között civilek is vannak, arról számolt be, hogy a rajtaütés egy olyan település ellen irányult, amelynek lakói között a biztonsági erők számos tagja él.

Az első forrás szerint a területet lezárták, és erősítést küldtek átfésüléséhez. Hét évvel ezelőtt, 2014-ben az IÁ Irakban és a szomszédos Szíriában rendkívül gyorsan hódított meg hatalmas területeket. 2017-ben előbb Irakban sikerült gátat vetni a dzsihadisták előre törésének, majd két évvel később Szíriában. Ennek ellenére a szélsőségesek továbbra is fenyegetést jelentenek, és mindkét országban folytatják a támadásokat. Szeptember elején az iraki szövetségi rendőrség tizenhárom tagját ölték meg az IÁ emberei az észak-iraki Kirkuk közelében egy ellenőrző pont elleni támadásban.

Az ENSZ 2021 elején közzétett jelentése szerint az IÁ nagyrészt titkosan van jelen Irakban és Szíriában, és a két ország közötti határ mindkét oldalán folyamatos lázadást szít.

A jelentés szerint ebben a két országban a dzsihadista szervezet mintegy tízezer aktív harcost tart fegyverben. Az utolsó nagyszabású támadás, amelynek elkövetését az iraki szélsőséges szervezet vállalta, egy piac ellen történt júliusban a bagdadi Szadrváros síita negyedében lévő piacon. A terrorakciónak mintegy harminc halálos áldozata volt.

Borítókép: Az Iszlám Állam tagjai vonulnak a szíriai Rakka utcáin 2014. június 30-án. Fotó: Reuters/Stringer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.