Előre hozott választásokat írhatnak ki Portugáliában

Előre hozott választásokat írhatnak ki Portugáliában, mivel a kisebbségi szocialista kormány minden bizonnyal elveszti a többi baloldali párt támogatását a 2022-es költségvetés megszavazásakor. A voksolásra szerdán kerül sor, a Kommunista Párt azonban már előre leszögezte, nem támogatja a kormány terveit.

2021. 10. 27. 7:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az álláspontom nagyon egyszerű: vagy megszavazzák a költségvetést, vagy feloszlatom a parlamentet

– jelentette ki a minap Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök. A kemény szavakra azt követően került sor, hogy a kisebbségben kormányzó Szocialista Párt (PS), úgy tűnik, nem tudja átvinni a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamenten. A szavazás szerdán lesz, a Kommunista Párt (PCP) azonban már előre jelezte, hogy nem fogja támogatni a tervezetet. – Az eddigi tárgyalások és jelzések alapján a PCP a költségvetés ellen fog szavazni – tudatta minap a párt vezetője. 

A másik szélsőbaloldali nézeteket képviselő párt, a Baloldali Blokk (BE) szintén ellenzi a szocialisták költségvetési programját, a kommunistákhoz hasonlóan ők is szociálisan érzékenyebb tervet szeretnének az asztalon látni, méghozzá az átlag portugál állampolgár vásárlóerejének és a közszolgáltatások finanszírozásának a növelésével. 

A brüsszeli Politico című portál felmérése alapján azonban nem a kormánypárt az, aki vesztene egy előre hozott parlamenti választással, hanem éppen ellenkezőleg. A szocialisták három százalékpontot erősödtek a legutóbbi, 2019-es választások óta, ellentétben a Baloldali Blokkal, melynek a támogatottsága azóta közel öt százalékot csökkent. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PCP szavazóbázisa nagyjából ugyanannyi maradt, előbbi esetében ez 27 százalékot, utóbbinál pedig hat százalékot jelent. A legnagyobb meglepetést a szélsőjobb megerősödése hozta: ha most lennének a választások, a Chega! (Elég!) nevű párt a szavazatok kilenc százalékát kapná. Ez majdnem kilencszerese a 2019-ben elért 1,3 százalékos eredménynek, ami már akkor is történelmi teljesítmény volt. A demokratikus Portugália történelme során ugyanis ekkor jutott be először szélsőjobboldali képviselő a parlamentbe, most a számuk jelentősen megnőne.

Ez motiválhatja a BE-t is, hogy mégis megszavazza a szocialista költségvetési tervezetet, mégpedig azért, hogy elkerülje képviselői helyeinek drasztikus csökkenését.

A jelenleg António Costa által vezetett szocialista kormány a második ciklusát tölti kisebbségben, 2015–2019 között azonban sokkal könnyebb dolga volt. Ekkor paktumot kötött a kommunistákkal és a Baloldali Blokkal, melynek köszönhetően nagyon eredményes kormányzást tudhatott maga mögött. Sikerült csökkenteni az államháztartás hiányát, a munkanélküliség arányát, és stabil gazdasági növekedésen ment keresztül az ország, ami a turizmus és az exportpiac virágzásának volt betudható, ráadásul a minimálbér is több mint 19 százalékkal emelkedett a négy év alatt. Most azonban nem jött létre hasonló megállapodás, így csak bizonyos ügyek mentén működnek együtt, vagy – ahogy jelen esetben tapasztalható – feszülnek egymásnak a baloldali pártok. 

A kemény szavak ellenére De Sousa jobboldali államfő mégis optimizmussal tekint a szerdai szavazásra, bízva abban, hogy a pártok a rövid távú érdekeiken túl tudnak lépni és meg tudnak egyezni azért, hogy az ország sikeresen helyreálljon a koronavírus-járvány után. 

Borítókép: Antónia Costa portugál kormányfő egy uniós csúcstalálkozóra érkezik 2021 nyarán. Fotó: AP/Petr David Josek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.