Hazaküldi Erdoğan a török igazságszolgáltatást bíráló nagyköveteket

Tíz ország, köztük az Egyesült Államok és Németország nagykövetét is persona non gratának nyilvánította a török elnök.

2021. 10. 23. 17:05
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2021. prilis 6. A trk elnksg sajthivatala ltal kzreadott kpen Recep Tayyip Erdogan trk elnk sajttjkoztatt tart az ankarai elnki palotban 2021. prilis 5-n. A trk rendrsg ezen a napon rizetbe vett tz nyugllomny tengernagyot, miutn kzs nyilatkozatban fejeztk ki aggodalmukat amiatt, hogy az "utbbi idben vita trgyv vlt" hazjukban a Boszporusz s Dardanellk tengerszoros kizrlagos ellenrzsi jogait szavatol, a hadihajk fekete-tengeri jelenltt szablyoz 1936-os montreux-i nemzetkzi hajzsi egyezmny. Erdogan ksbb kijelentette, hogy hazja elktelezett az egyezmny mellett. MTI/EPA/Trk elnksg sajthivatala Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban nemkívánatos személynek nyilvánította Recep Tayyip Erdoğan tíz ország, köztük az Egyesült Államok és Németország nagykövetét, amiért a minap a négy éve előzetes letartóztatásban lévő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista elleni perek okán bírálták a török igazságszolgáltatást, és Kavala fellebbezéséért kampányoltak – adta hírül a Hürryet című török hírportál

– Parancsot adtam a külügyminiszternek, hogy a lehető leghamarabb nyilvánítsa persona non gratának a szóban forgó tíz nagykövetet

– fogalmazott a török elnök, utalva a diplomáciában a kiutasítás előtti lépést jelentő kifejezésre. A lépés nem érte váratlanul a diplomatákat, Erdoğan ugyanis már csütörtökön is felvetette a nagykövetek hazaküldésének lehetőségét. Akkor, a nyugat-afrikai körútjáról hazafelé tartó repülőgépen újságíróknak azt mondta:

 mondtam a külügyminiszterünknek, hogy nem lehet olyan luxusunk, hogy országunkban vendégül látjuk ezeket [a nagyköveteket].

Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nagykövetségei hétfőn közös nyilatkozatot fogalmaztak meg Kavala őrizetbevételének negyedik évfordulója alkalmából. A külképviseletek a közleményben azt írták, hogy 

a Kavala elleni perek „késleltetése” árnyékot vet a demokrácia iránti tiszteletre, a jogállamra, valamint az átláthatóságra. 

A nagykövetségek amellett foglaltak állást, hogy az eljárásoknak igazságos és gyors módon le kell zárulniuk, továbbá Kavala azonnali szabadon engedésére szólították fel Törökországot az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) vonatkozó döntései értelmében.

Erdoğan: A mi igazságszolgáltatásunk független

A közlemény elleni tiltakozásul a török külügyminisztérium még hétfő éjszaka bekérette a tíz érintett külképviselet vezetőjét. Erdoğan az esetre reagálva a csütörtökön megjelent sajtójelentésben úgy fogalmazott:

Miért tesz tíz nagykövet ilyen nyilatkozatot? Dolgotok nektek Törökországot így kioktatni? Kik vagytok ti?” „Te a saját országod bűnözőit, gyilkosait, terroristáit elengeded?

– tette fel a kérdést a török elnök, hozzátéve: Amerika, Németország, melyik csinált valaha is ilyet? Nálatok az igazságszolgáltatás független, de a miénk nem az? A mi igazságszolgáltatásunk a függetlenség legszebb példáit mutatja fel.

Négy éve rács mögött

Osman Kavala ellen jelenleg két törökországi eljárás is zajlik, amit széles nemzetközi figyelem kísér, mert a férfi négy éve úgy ül börtönben, hogy eddig még egyszer sem találták bűnösnek. Kavalát 2017-ben először a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben tartóztatták le. Őt és társait egyebek mellett a török kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták. 

Ugyan a törvényszék 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őket, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet okán is per indult. 

Emellett a Gezi parki tüntetésekkel kapcsolatos eljárás idén májusban újraindult, miután az előző perben született felmentő ítéleteket a fellebbviteli bíróság januárban hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. Az ügy következő tárgyalása november 26-án lesz.

Kavala második, a 2016-os hatalomátvételi kísérlettel kapcsolatos pere 2020 decemberében kezdődött meg. Ebben az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, valamint politikai és katonai kémkedés miatt emeltek ellene vádat. Még 2019 decemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy határozott, hogy Törökországnak szabadon kell engednie az üzletembert. Múlt hónapban az Európa Tanács, amelynek Törökország szinte a kezdetek óta a tagja, azt jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Ankara ellen, ha nem engedi szabadon Kavalát, összhangban az EJEB-határozattal.

Borítókép: MTI/EPA/Török elnökség sajtóhivatala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.