Lapozó: A Brüsszelben élő fiatal belga muzulmánok identitását első helyen a vallásuk határozza meg

Tovább nő a homofób támadások száma Spanyolországban · Magas az átoltottság Norvégiában, az oltatlanok fele bevándorló · Franciaországban 16 évre csökkentenék a szavazói korhatárt · A Brüsszelben élő fiatal belga muzulmánok identitását első helyen a vallásuk határozza meg.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 27. 18:00
Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nő a homofób támadások száma Spanyolországban

A napokban egy 16 éves fiatal tett feljelentést a rendőrségen az andalúziai Algecirasban, mert egy éjszakai klub előtt egy volt iskolatársa megverte a szexuális irányultsága miatt. Több foga kitört, és az arcán súlyos zúzódások keletkeztek. A rendőrségnek elmondta: támadója korábban is erőszakos volt vele, de eddig nem ütötte meg. Üzeneteket küldött neki, melyekben azzal fenyegette, hogy meg fogja ölni. A történtek miatt nemcsak a család, hanem az andalúziai LMBTQ-egyesület is feljelentést tett. Tájékoztatásuk szerint a gyűlölet-bűncselekmények száma Andalúziában ugyan az egyik legalacsonyabb, de növekvő tendenciát mutat: százezer lakóra két támadás jut, mely aggasztja a politikai csoportokat és az andalúz állampolgárokat is. A szervezet gondoskodott arról, hogy minden jogi és pszichológiai szolgáltatást elérhetővé tegyen a megtámadott LMBTQ-fiatal és családja számára. A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2021 első felében tíz százalékkal nőtt a különböző gyűlölet-bűncselekmények száma 2019 azonos időszakához képest. Szinte minden hétre jut homofób bűncselekmény: néhány nappal az algecirasi támadás előtt Barcelonában egy húszéves fiatalt vertek meg homoszexuális beállítottsága miatt, ezt megelőzően pedig egy kiskorú inzultált egy meleg párt az alicantei Elche városában.

Forrás: Elmundo, Lavanguardia

Magas az átoltottság Norvégiában, az oltatlanok fele bevándorló

Elérte a koronavírus elleni olthatóság plafonját Norvégia, mondta el a Népegészségügyi Hivatal helyettes vezetője. Gyakorlatilag megszűnt az oltási kedv az országban. Espen Nakstad szerint a hivatal nem mondott le arról, hogy megszólítsa az oltatlanokat, különösen Oslo egyes negyedeiben tartja ezt fontosnak. A norvég születésű felnőtt lakosság közel egésze felvette az oltást, 91 százaléka már teljes védettséget élvez, míg a külföldi születésű lakosok 47 százaléka egyelőre oltatlan. Az elmúlt héten negyven százalékkal csökkent az oltásra jelentkezők száma, miközben még közel hatszázezer lakos nincs beoltva kétszer. Jelenleg a teljes lakosság 69, a felnőttek 87 százaléka van beoltva. A 65 év felettieket már a harmadik dózissal is oltják.

Forrás: Aftenposten

Franciaországban 16 évre csökkentenék a szavazói korhatárt 

François Jolivet, a Macron által alapított Köztársaság Lendületben (LREM) párt képviselője a francia nemzetgyűlésben olyan javaslatot terjesztett a törvényalkotók elé, amely szerint a kormánypárt a választói korhatárt 16 évre csökkentené Franciaországban. A javaslatról néhány nappal azután számolt be a francia sajtó, hogy Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, valamint a francia Szocialista Párt jelöltje a jövő évi köztársasági elnökválasztáson egyenesen megígérte a franciáknak, hogy elnökké választása esetén a választói korhatárt 16 évre csökkenti. Hidalgo szerint ez a lépés javítaná a fiatal korosztályok részvételi arányát a különböző választásokon, nagyobb arányú részvételük pedig demokratikusabbá tenné a szavazásokat. A Francinfo által az érintett korosztály körében végzett gyors közvélemény-kutatás egyik válaszadója, Gaspard Papin szerint a „fiatalok bevonása a politikai vezetők kiválasztásába, így az ország és Európa jövőjét meghatározó kérdések eldöntésébe egészen biztosan fokozottabb figyelmet irányítana az LMBTQ-ügyekre és a klímavédelemre”. A francia közszolgálati média riporterének a kérdésére két tizenöt éves francia lány azonban úgy válaszolt, hogy az ő korosztályuknak még nincs saját, kiforrott politikai véleménye, többségük a szüleik politikai álláspontját képviselné az urnák mellett is.

Forrás: Francetvinfo

A Brüsszelben élő fiatal belga muzulmánok identitását első helyen a vallásuk határozza meg

Belgium két testvéregyeteme, az Université Libre de Bruxelles (ULB) és a Vrije Universiteit Brussel (VUB) közelmúltban végzett felmérése szerint a Belgiumban született és jelenleg Brüsszelben élő muzulmán vallású fiatalok 76 százaléka első helyen muzulmán identitású fiatalnak, 73 százalékuk pedig másodsorban brüsszeli fiatalnak vallja magát A Belgiumban született muszlim fiatalok közül a török felmenőkkel rendelkezők ragaszkodnak legjobban szüleik vagy nagyszüleik nemzeti gyökereihez, hazájához. A megkérdezettek többségét — állításuk szerint — már igazoltatták vagy ellenőrizték minden előzmény vagy ok nélkül, illetve már vádolták meg őket (például iskolában) olyan cselekményekkel, amelyeket nem követtek el. A többség ugyancsak arról számolt be, hogy tetten érhető diszkrimináció érte őket állás vagy albérlet keresése közben. A fiatal brüsszeli muzulmánok jól és biztonságban érzik magukat a belga fővárosban, azonban bevallják, hogy elkerülik Brüsszel Uccle és Watermael-Boitsfort kerületeket (ezek a város zöldövezeti, elit negyedei). A megkérdezettek elítélik a fejkendőviselés tiltását, mert az korlátozza a szabadsághoz és a vallásgyakorláshoz fűződő jogukat. A fiatal muzulmánok egynegyede pedig kész lenne azonnal megszakítani a barátságait, ha közeli ismerőséről kiderülne, hogy az homoszexuális. Abban pedig a többiek is egyetértenek, hogy ugyan az iszlám a tolerancia vallása, de a homoszexualitást tiltja.

Forrás: Bladi

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.