Lapozó: A német sajtó is beszámolt a hétvégi békemenetről

Óriási migrációs hullám robbant be Olaszországba a hétvégén · A bukott svéd miniszterelnök nemzetközi karriert tervez · Rekordszámú bizalmatlansági indítvány Mark Rutte holland kormányfő ellen · A német sajtó is beszámolt a békemenetről.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 25. 16:47
null
Budapest, 2021. oktber 23. A Civil sszefogs Frum - Civil sszefogs Kzhaszn Alaptvny (CF-CKA) Bkemenetnek rsztvevi a Szabadsg hdon az 1956-os forradalom s szabadsgharc 65. vforduljn, 2021. oktber 23-n. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási migrációs hullám robbant be Olaszországba a hétvégén

A kedvező időjárás nyomán a migrációs hullám az ősz beálltával sem csillapodik. A hétvégén 48 óra leforgása alatt nyolc hajó érkezett Calabriába és kettő Szicíliába. A See Watch 406 bevándorlót tett partra Pozzallo kikötőjében. Sajtóforrások szerint összesen 1500 migráns lépett a délolasz kikötővárosokba. Az Aita Mari civil hajó további 105 bevádolóval Trapani irányába tart, fedélzetén hat koronavírussal fertőzött beteggel. A kormány újabb karanténhajó elhelyezését rendelte el a calabriai partok közelében. A belügyminisztérium által közzétett adatok alapján az év eleje óta összesen 52 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, ami a tavalyinak a kétszerese. Matteo Salvini, a Liga főtitkára és Giorgia Meloni, az Olasz Fivérek elnöke nehezményezi Luciana Lamorgese belügyminiszter tehetetlenségét. Véleményük szerint nemcsak a közbiztonság megteremtésére, hanem az illegális bevándorlás megfékezésére is alkalmatlan.

Forrás: Corriere

A bukott svéd miniszterelnök nemzetközi karriert tervez

Közel nyolc év kormányzás és tíz év pártelnöki munka után novemberben, mandátuma vége előtt távozik a kormány és a Szociáldemokrata Párt éléről Stefan Löfven. Korábban még azt mondta a miniszterelnök-pártelnök, hogy a jövő évi választási kampányban ő vezeti majd a szociáldemokratákat, de augusztus végén már azt jelentette be, hogy a novemberi pártkongresszuson beadja lemondását. Egy friss interjúban, melyet a Göteborgs-Postennak adott, azt mondta a 64 éves politikus, hogy most úgy véli, hogy a legjobb az lesz, ha nem az országban fog a jövőben tevékenykedni, hanem talál valamilyen nemzetközi karriert. A terveiről nem árult el részleteket. Löfvent idén egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta a parlament, de nem sokkal később ismét őt választotta meg a Riksdag. A Dagens Nyheter baloldali politikai napilap véleménycikkében azt írja, Stefan Löfvennek inkább vissza kellene vonulnia a nyilvánosságtól, ahogy egy korábbi miniszterelnök is tette. A cikk írója legendás miniszterelnöknek nevezi Ingvar Carlssont, aki 1995-ben a második, de nem kitöltött mandátuma után szintén lemondott miniszterelnöki és pártvezetői tisztségéről, és – a lap szerint – úgy őrizte meg a méltóságát, hogy utána nem vett részt a közéletben.

Forrás: Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter

Rekordszámú bizalmatlansági indítvány Mark Rutte holland kormányfő ellen

Soha egyetlen holland kormány ellen sem indítottak annyi bizalmatlansági indítványt, mint Mark Rutte harmadik kormányával szemben – erről a holland Telegraaf napilap rántotta le a leplet, összesítve a közelmúlt adatait. Rutte – aki jelenleg több mint fél éve ügyvivői minőségben vezeti a hágai koalíciót – saját rekordját döntötte meg: a harmadik vezetői ciklusa alatt összesen 36 alkalommal kezdeményeztek vele szemben bizalmi szavazást a parlament alsóházában. A lap emlékeztet arra is, hogy csak az elmúlt hónapban két miniszterét is elvesztette az afgán válság miatt: Sigrid Kaag külügy- és Ank Bijleveld védelmi miniszternek is mennie kellett. A Telegraafnak nyilatkozó politológus mindenesetre megpróbálta védelmébe venni a liberális kormányfőt. Mint fogalmazott, a holland törvényhozás immár előszeretettel nyúl a legkeményebb szankciókhoz a kormánnyal szemben, ami nem tesz jót a Ház hírnevének. A holland lap cikkének címében egyébként a szánalmas jelzőt használják Rutte bizalmi mérlegére.

Forrás: Telegraaf

A német sajtó is beszámolt a békemenetről

A hétvégi békemenetről és az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról is megemlékezett friss cikkében a német konzervatív lap, a Junge Freiheit. Mint azt hosszú cikkükben írták, a magyar ünnepnek ezúttal része volt a Gyurcsány-kormány és a 2006-os rendőrattak elítélése is. „Néhány hónappal vagyunk egy olyan sorsdöntő választás előtt, ahol a kommunisták utódpártja a szélsőjobboldallal szövetkezve, egy konzervatívnak álcázott politikai kalandorral kiegészülve akar hatalomra kerülni. A békemeneten mi magyarok tisztelettel adóztunk Orbán Viktor kormányának az elmúlt tizenegy év rendkívüli teljesítménye miatt” – mondta a lapnak Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa. A Junge Freiheit beszámolt arról is, hogy nemzetközi érdeklődés övezte a békemenetet, ahol lengyelek és olaszok is nagy számban felvonultak. Egy lengyel nyilatkozó szerint több mint ezerötszáz honfitársával együtt érkezett Budapestre, hogy köszönetet mondjon a magyaroknak. Mint fogalmaznak, Magyarországon a választási kampány immár gőzerővel zajlik. Cikkükben idézték a miniszterelnöki beszédének azon részét is, ahol Orbán Viktor ígéretet tett rá, hogy Magyarország lesz az első olyan európai ország, amely az iskolák falainál állítja meg az LMBTQ-propagandát.

Forrás: Jungefreiheit

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.