Lapozó: Az áruforgalom megbénulása fenyegeti Olaszországot

A francia belügyminiszter óvatosságra inti a franciákat a lefejezett tanár emléknapja előtt · Újabb hajótörést szenvedtek el migránsok a Földközi-tengeren · Egy transznemű aktivista töröltetné az angol nyelvből a guys kifejezést · Az áruforgalom megbénulása fenyegeti Olaszországot

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 10. 14. 18:02
null
Földközi-tenger, 2021. október 6. Líbiából Európába igyekvõ illegális bevándorlókkal teli gumicsónak a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai felé tart 2021. október 5-én. A migránsokat az illegális bevándorlók tengeri mentésével foglalkozó Sea Watch német civil szervezet Seabird felderítõ repülõgépe vette észre 110 km-re Lampedusától. A fedélzeten tartózkodók sorsa még nem ismert. MTI/AP/Renata Brito Fotó: Renata Brito
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia belügyminiszter óvatosságra inti a franciákat a lefejezett tanár emléknapja előtt

Gérald Darmanin francia belügyminiszter „maximális óvatosságra” szólította fel Franciaország-szerte a prefektúrákat a történelemtanár, Samuel Paty lefejezésének első évfordulóján, a pénteken és a szombaton megrendezendő országos megemlékezések napján. A miniszter azt kéri a prefektusoktól, hogy különösen ügyeljenek a megemlékezéseket tartó oktatási intézmények területén és a közvetlen környezetükben lévő franciák biztonságára, testi épségére.

Darmanin emlékeztetett, hogy a tanár ellen elkövetett iszlamista támadás évfordulójának megemlékezései a 2015-ös párizsi terrortámadásokkal kapcsolatos bírósági perrel párhuzamosan és a szeparatizmus elleni törvény hatálybalépése után nem sokkal történnek. A miniszter felszólítja a prefektúrákat, hogy a lakosság védelmén kívül jelezzenek a minisztériumnak minden olyan provokációt, amely az egy évvel ezelőtti brutális lefejezéssel vagy az idei megemlékezéssel kapcsolatba hozható. Tavaly októberben a meggyilkolt Samuel Paty-re emlékező iskolákból országosan több mint nyolcszáz provokációt jelentettek. 

Forrás: CNews

Újabb hajótörést szenvedtek el migránsok a Földközi-tengeren

Egy holttestekkel teli tutajt fedezett fel a líbiai parti őrség. Ezen 140 bevándorló indult útnak a Földközi-tengeren keresztül Európa irányába, útközben azonban a bárka meghibásodott és napokon keresztül vesztegelt a nyílt tengeren tehetetlenül. A Libya Observer által közzétett videón jól látható a lélekvesztő fedélzetén fekvő 15 személy holtteste, miközben a líbiai parti őrség az életben maradt utasok mentésére siet. A bárka a líbiai Zuwarából indult. A Nemzetközi Migrációs Szervezet által közzétett legfrissebb adatok szerint a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon az idén 474 személy vesztette életét és 689 személynek veszett nyoma. Az idei évben 26 314 bevándorlót szállítottak vissza a kiindulási országba, Líbiába. A tavalyi év során ez a szám 11 891 volt.  

Forrás: Video.Repubblica

Egy transznemű aktivista töröltetné az angol nyelvből a guys kifejezést

Az amerikaiak régóta és gyakran használják a guys kifejezést a környezetükben lévő és velük közvetlen, baráti viszonyban lévő férfiak vagy férfiak és nők együttes megszólítására. Első esetben a kifejezés srácoknak fordítható, a másodikban, azaz a vegyes összetételben a szintén nagyon baráti gyerekek megszólításnak. A TikTok-on kampányoló transznemű nő szerint azonban a guys széles körű és annak álságos nemsemleges használata olyannyira bántó a transznemű nők számára, hogy az a transzneműek szorongásához, depressziójához vezethet. Az aktivista az ellen tiltakozik, hogy a ciszneműek a guys szót nemsemlegesen is használható kifejezésnek állítsák be, mert a transznemű nő szerint a guys csak a férfiakat jelöli.

A Steven Crowder-show alkotói felvetik, szükséges lenne-e Neil Armstrong világhírűvé vált mondatát is LMBTQ-kompatibilissé változtatni. Armstrong ugyanis a Hold felszínére lépésekor a híres mondatában a mankind szót használva szólította meg az emberiséget, azaz azzal a közismert angol kifejezéssel, amely csak a férfinemből vonatkoztatva jelöli meg a Föld lakóit, a transzneműeket figyelmen kívül hagyva.  

Forrás: TheBlaze

Az áruforgalom megbénulása fenyegeti Olaszországot

A zöldkártya-kötelezettség eltörlését követelik a trieszti kikötő munkatársai. Az egyik legforgalmasabb észak-olasz kikötő teljes leállást jelentett be abban az esetben, ha a kormány továbbra is védettségi igazolványhoz köti a munkavégzést. A szolgálatot végzők 40 százaléka nem vette fel a védőoltást, és visszautasítja a 48 óránként ismétlődő Covid-teszt elvégzését is. Abban az esetben sem hajlandók kompromisszumra, ha a kormány ingyenes tesztet biztosít a kikötő munkatársainak – nyilatkozza a sajtónak a vezetőség tagja, Stefano Puzzer. – Kitartunk álláspontunk mellett, készen állunk, hogy tárgyalásokat folytassunk az illetékesekkel. Figyelemre méltó javaslat lenne, ha a kormány október végéig haladékot adna, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk – jeleztette ki a kikötő munkatársai nevében felszólaló vezető. Az áruelosztás leállítása komoly gazdasági nehézségeket eredményezne, amely egyértelmű figyelmeztetés lenne a kormány tagjainak, hogy számos munkavállalót nehéz helyzetbe hoz, megélhetésétől foszt meg, ha szabadon kíván dönteni arról, felvegye-e a védőoltást vagy sem.  A kikötő munkatársai úgy vélik, a zöldkártya-kötelezettség bevezetése a továbbiakban már nem egészség védelmi, hanem gazdasági lépés. 

Forrás: Affaritaliani

Borítókép: Líbiából Európába igyekvő illegális bevándorlókkal teli gumicsónak a Földközi-tengeren Fotó: MTI/AP/Renata Brito

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.