Lapozó: Spanyolország engedélyt kér Brüsszeltől, hogy kiléphessen az európai áramárrendszerből

Huszonhat migránssal süllyedt el egy csónak Belgium partjainál · Az atomenergia szabotálása miatt kell felelnie a bukott svéd miniszterelnöknek · Iszlamista szervezeteket oszlat fel a francia belügyminisztérium · Spanyolország engedélyt kér Brüsszeltől, hogy kiléphessen az európai áramárrendszerből.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 27. 12:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhat migránssal süllyedt el egy csónak Belgium partjainál

Mentőakció zajlik a közismert belga kisvároshoz, a Brugge-hez tartozó, Zeebrugge tengerparti kikötőfalu partvidékén, ahol egy illegális bevándorlókat szállító csónak felborult vagy elsüllyedt. A lélekvesztőben, amely vélhetően végcélként Nagy-Britannia partjai felé tartott, 26 migráns utazott. A belga hatóságok a mentőakcióról szóló részletes tájékoztatást későbbre ígérik, jelentette be szerdán délelőtt Carl Decaluwé, Nyugat-Flandria kormányzója.

Forrás: La Libre

Az atomenergia szabotálása miatt kell felelnie a bukott svéd miniszterelnöknek

A parlamenti alkotmányügyi bizottságnál (Konstitutionsutskottet) tett feljelentést a két legnagyobb jobboldali párt, mivel a novemberben távozó miniszterelnök nem követte az Európai Bizottság álláspontját a svéd és az európai atomenergia-termelés kapcsán. Az október 20-i ülésen arról kellett volna dönteni, hogy a svéd álláspont szerint fenntartható energiaként kellene-e meghatározni az atomenergiát, de Stefan Löfven nem tette meg az előterjesztést, így arról nem lehetett tárgyalni. Alkotmánybíróság híján, az annak szerepét részben betöltő parlamenti bizottságnak kell az üggyel foglalkoznia.

Mint ismeretes, Svédország az elmúlt években sorra zárta be az atomreaktorokat, részben ennek köszönhetően is az elmúlt évben többször küzdött áramhiánnyal az ország, miközben a tarifák rekordsebességgel emelkedtek.

Forrás: SVT

Iszlamista szervezeteket oszlat fel a francia belügyminisztérium

Gérald Darmanin francia belügyminiszter kedden jelentette be, hogy Franciaország kormánya továbbra is elkötelezett arra, hogy a radikális iszlamizmust népszerűsítő szervezeteket és intézményeket oszlasson fel és zárjon be. A miniszter közölte, hogy jelenleg hét olyan szervezet van a belügyminisztérium látókörében, amelyet még idén be akarnak tiltani. Darmanin egyúttal üdvözölte Sarthe megye prefektusának egy nappal korábbi bejelentését, amely szerint a megyei hivatal vezetője elrendelte, hogy az október 13-án bezárt allonnes-i mecsetet minimum hat hónapig zárva kell tartani. Allonnes muzulmán imahelye ellen azért indult eljárás, mert a mecsetet működtető szervezetek és az imámok a prédikációikban és általában a mindennapi tevékenységük közben a radikális iszlám tanait terjesztették.

Darmanin emlékeztetett, hogy a szóban forgó szervezetek és intézmények a fegyveres dzsihádot elismerik és legitimálják, csakúgy, mint az öngyilkos merénylők mártírhalálát, támogatják a saría bevezetését és a Francia Köztársaság törvényei fölé helyezését, miközben gyűlöletet keltenek Franciaország és a nyugati világ, valamint a keresztények és a zsidók ellen . Franciaországban jelenleg 2500 iszlám mecsetet vagy imaházat tartanak számon, ezek közül 92 helyszínt tartanak megfigyelés alatt a francia titkosszolgálatok.

Forrás: VALEURS ACTUELLES

Spanyolország engedélyt kér Brüsszeltől, hogy kiléphessen az európai áramárrendszerből

Az uniós energiaügyi csúcstalálkozó után a kormány arra szólította fel az unió illetékeseit: adjanak szabad kezet és engedélyezzék, hogy más módszerrel, a megújuló energiaforrásokra támaszkodva határozhassa meg a villamosenergia-árakat. Madrid szerint olyan „kivételes helyzetekben, mint a jelenlegi, lehetővé kell tenni a tagállamok számára, hogy saját helyzetükhöz igazítsák az árképzést”. A javaslattal Pedro Sánchez kormánya egy időre szakítani kíván a jelenlegi, EU-ban érvényben lévő marginalista árazási mechanizmussal, amelyben a rendszerbe kerülő legdrágább energia határozza meg az összes többi forrás árát. Ez jelenleg a gáz, melynek ára történelmi mértékben eszkalálódott az elmúlt hónapokban és olyan mértékben növelte meg az áram árát Spanyolországban, hogy az átlagfogyasztók háromszor annyit fizetnek érte, mint korábban. A kormány úgy véli: az áram árát a tagállamok lehetőségeihez kell igazítani és azt tekinteni marginális árnak, így a megújuló energiák beszámításával lehetővé tehetik az árcsökkentést, függetlenedhetnének a gáz árától és ezzel megvédhetnék a fogyasztókat a túlzott áringadozástól. A spanyol kormány ötletét több EU-s ország, köztük a németek, osztrákok és a finnek is ellenzik. Szerintük „nem lehet támogatni olyan intézkedéseket, amely ütközik a belső gáz- és villamosenergia-piaccal”. Pedro Sánchez miniszterelnök azért állt elő a javaslattal, mert túl lassúnak tartja Brüsszel reakcióját az áremelkedés kapcsán, és szeretne saját tempójában haladva megvédeni a spanyol háztartásokat. Utóbbi érdekében kedden elfogadtak egy 90 eurós „fűtési bónuszt”, melyet a legrászorulóbb családok kapnak meg a következő hónapokban, hogy melegen tudják tartani otthonukat.

Forrás: EL PAÍS

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.