Lengyelországot várják az uniós menüre

Hollandia kezdeményezésére csaphat át jogállamisági vitába az eredetileg az energiaválságra fókuszáló uniós csúcstalálkozó. A tagországok állam- és kormányfőinek ma kezdődő, két napos brüsszeli csúcsértekezletén a tervek szerint a koronavírusválság és a migráció is terítékre kerül. Ursula von der Leyen előzetes közlése szerint lényegében elkerülhetetlen, hogy a vezetők a lengyel alkotmánybíróság döntéséről is beszéljenek.

Judi Tamara (MWH Brüsszel)
2021. 10. 21. 6:30
Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődik ma Brüsszelben a tagországok állam- és kormányfőinek részvételével. Az Európai Tanács által közzétett előzetes agenda szerint az országvezetők a kontinens előtt álló legégetőbb kihívásokról, a koronavírusról, a migrációról, az egyre növekvő energiaárakról, a digitalizációról valamint az unió külkapcsolatairól egyeztetnek majd. A csúcsértekezletet megelőző hetekben még úgy tűnhetett, hogy az energiaárválság uralja a találkozó napirendjét, azonban a lengyel alkotmánybíróság ítélete, a jogállamisági vita élesedése miatt az európai baloldal Lengyelországot akarja az uniós menün látni. 

Hollandia vezetésével a héten több EU-ország is jelezte, hogy állam-és kormányfői szinten akarnak beszélni a "válságról": emlékezetes, Mark Rutte miniszterelnök a minap a hágai alsóházban kijelentette, hogy a lengyeleknek egy eurócentet sem szabadna adni az uniós helyreállítási alapból, amíg Varsó nem orvosolja a vele szembeni aggályokat. Válaszul a lengyel kormányszóvivő közölte: a holland miniszterelnök az utolsó, akitől elfogadnák a jogállamisági leckét.

 Brüsszeli források szerint a helyzeten az Európai Parlamentben rendezett keddi lengyelvita sem segített. Írtunk róla, a több mint négyórás eseményen mind Mateusz Morawiecki kormányfő, mind Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagyon keményen kitartott a saját álláspontja mellett. 

Morawiecki szerint az uniós jognak kizárólag azokon a területeken van elsőbbsége, ahol arra a tagállamok felhatalmazást adtak, így Lengyelországban az alkotmány a legmagasabb szintű jogi aktus.

 Von der Leyen ezzel szemben arról beszélt, hogy a lengyelek az EU alapjait kérdőjelezik meg a közösségi jog szupremáciájának kétségbevonásakor. Az EU- tagállamok közül egyébként sem Németország, sem pedig Franciaország részéről nem támogatták, hogy a jogállamsági vita ellopja a show-t ma Brüsszelben. Emlékezetes, Angela Merkel leköszönő kancellár pár napja is a párbeszédet szorgalmazta a jogállamisági eszközök, például az uniós források elvonásával fenyegető jogállamisági mechanizmus azonnali élesítése helyett. 

Az Európai Bizottság elnöke kitart véleménye mellett Fotó: Mathieu CUGNOT / Európai Parlament

Ursula von der Leyen tegnap újra felszólalt az Európai Parlament strasbourgi ülésén és valóban elhintette, hogy az országvezetők tárgyalják a lengyel ügyet. Az elnöknő az EU-csúcsról szóló előzetes parlamenti vitában mindenesetre sokkal részletesebben elemezte az energiapolitikát, s e téren is kitartott Brüsszel saját elképzelései mellett. Mint azt sorolta, az árak növekedését a globális folyamatok és Európa energiafüggősége okozzák. Szerinte a "győzelmet jelentő" megújuló energiaforrások, az európai mix átalakítása, valamint a bizottság zöld megállapodásának végrehajtása jelentik a megoldást a válságban. Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök pár hete Szlovéniában a magyar álláspontot ismertetve elmondta: az uniós zöld megállapodás az, ami közvetett adózást rejt magában, ráadásul az uniós bizottság és Frans Timmermans zöldpolitikáért felelős alelnök rossz számításokat végeztek el. 

Egyébként energiaügyben is lehet számítani rá, hogy Lengyelország lesz az EU-csúcs egyik főszereplője. Brüsszeli források szerint a találkozó előtt 

a varsói kormány egy nem hivatalos levelet küldött a tagállamoknak, amelyben felvetette, hogy a "Fit for 55" klímavédelmi csomag minden olyan elemét felül kell vizsgálni, vagy le kell söpörni az asztalról, ami az energiaárak növeléséhez vezethet.

 Október elején öt másik tagállam hasonló levélben közölte, hogy uniós koordinációt és azonnali beavatkozást vár a drámai áremelkedésre. 

(Borítókép: Mateusz Morawiecki és Mark Rutte egy uniós csúcsértekezleten Forrás: EU Tanács)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.