Meggyilkoltak egy brit parlamenti képviselőt

Belehalt sérüléseibe David Amess, a kormányon lévő Konzervatív Párt politikusa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2021. 10. 15. 16:21
null
Leigh-on-Sea, 2021. oktber 15. Rendrautk a helysznnl 2021. oktber 15-n, miutn megkseltk David Amess brit konzervatv kpviselt a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott kpviseli fogadrja kzben. A felttelezett tettest rizetbe vettk. MTI/AP/PA/Nick Ansell Fotó: Nick Ansell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belehalt sérüléseibe David Amess, a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője, akit péntek délután ért késes támadás délkelet-angliai választókerületi irodájában. A Sky News kereskedelmi hírtelevízió és a BBC közszolgálati médiatársaság beszámolói szerint 

a 69 éves, ötgyermekes Sir David Amess éppen képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban lévő választókörzeti irodájában, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta. 

Az Essex megyei rendőrség péntek délutáni tájékoztatása szerint a 25 éves feltételezett elkövetőt röviddel a támadás után, gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A helyszínen megtalálták a támadáshoz használt kést is. A rendőrség közölte, hogy más gyanúsítottat nem keres az ügyben. Elmondták azt is, korai még megállapítani, hogy terrorcselekmény történt-e.

David Amess brit parlamenti képviselő. Fotó: Chris McAndrew

Sir David Amess csaknem négy évtizedig volt a londoni alsóházi konzervatív frakciójának tagja. Először 1983-ban választották képviselővé, és 1997-ben, a jelenlegi legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt Tony Blair vezetésével aratott akkori földcsuszamlásszerű győzelme, valamint a további két nagyarányú munkáspárti győzelem után is megőrizte mandátumát.

Sir David erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson, amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, David Amess – Boris Johnson jelenlegi miniszterelnökhöz hasonlóan – a kilépésért kampányolt, és utána is az egyik legnagyobb Brexit-kampánycsoport, a Leave Means Leave (A kilépés kilépést jelent) aktív tagja volt. A csoport a referendum utáni időszakban a népszavazás eredményének mielőbbi érvényesítéséért küzdött.

Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának – aki a magyarországi holokauszt idején több tízezer üldözött zsidó életét mentette meg – szobrot emeljenek Londonban. Célja megvalósult; a szobrot, amely London egy belvárosi zsinagógája előtt áll, 1997-ben II. Erzsébet királynő avatta fel.

Megdöbbenve és nagy szomorúsággal vesszük tudomásul az egyik legkedvesebb politikusunk elvesztését. David lelkesen hitt ebben az országban és annak jövőjében

– közölte Boris Johnson. A belügyminiszter, Priti Patel a demokrácia elleni értelmetlen támadásnak nevezte a gyilkosságot. Hozzátette: felmerül a kérdés, hogy szavatolva van-e a megválasztott képviselők biztonsága. A BBC megírta: a honatyákat a parlamentben a rendőrség egy különleges alakulata védelmezi, a választókerületeikben azonban nem kapnak hasonló védelmet.

Legutóbb öt éve követtek el merényletet brit parlamenti képviselő ellen. 

Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással meggyilkolta egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek. Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták. Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben tevékenykedett.

 

Borítókép: Rendőrautók a helyszínnél 2021. október 15-én, miután megkéselték David Amess brit konzervatív képviselőt a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott képviselői fogadóórája közben Fotó: MTI/AP/PA/Nick Ansell

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.