Napokon belül jöhet a jogállamisági mechanizmus Varsóval szemben

Az Európai Bizottság részéről ismét kijelentették, hogy rövid időn belül az uniós források megvonásával fenyegető jogállamisági eljárások indulhatnak. Lengyelország különösen összetett jogvitában áll az Európai Bizottsággal: Mateusz Morawiecki kormányfő holnap Strasbourgba látogat, ahol az európai parlamenti képviselőkkel és Ursula von der Leyennel vitázik a lengyel alkotmánybíróság friss döntéséről.

Judi Tamara (MWH Brüsszel)
2021. 10. 18. 13:46
Fotó: Zucchi Enzo Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok, legfeljebb hetek kérdése, hogy az Európai Bizottság (EB) jogállamisági eljárásokba kezdjen - erről Didier Reynders, az EB igazságügyi biztosa beszélt a Bloomberg hírügynökségnek adott friss nyilatkozatában. A belga biztost kifejezetten a lengyel-uniós jogvita margóján kérdezték, s mint mondta

a lengyel esetben az Európai Bizottság jelenleg ütős eljárás kidolgozásán munkálkodik.

A Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy uniós berkekben nagy zúgolódást váltott ki a lengyel alkotmánybíróság friss döntése, miszerint a nemzeti alkotmány a legmagasabb szintű jogi aktus Lengyelországban, s az uniós tagságból nem következik az EU Bíróságának elsőbbsége. Ursula von der Leyen, az EB elnöke határozottan visszautasította a lengyelek jogértelmezését, szupremáciát követelve az uniós jognak. 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök holnap az Európai Parlament strasbourgi ülésén vitázik a képviselőkkel és Von der Leyennel a szuverenitási kérdésről. 

Reynders biztos a Bloombergnek arról is beszélt, hogy kíváncsian várják a konzervatív kormányfő mondanivalóját. - Az Európai Bizottság elnöke ott lesz az uniós parlamentben és elmondja majd, hogy a nyomás immár nem csak az uniós bizottság, a parlament és a bíróság részéről áll fenn, hanem egyre több tagállam, a civil szféra és a lengyel lakosság is lépéseket akar - vélekedett a bizottsági tag. A tagállami nyomással kapcsolatban az amerikai hírügynökség megjegyzi: legutóbb Mark Rutte, Hollandia liberális ügyvivő miniszterelnöke kérte, hogy a jogállamisági aggályok fényében Brüsszel ne fogadja el a lengyel helyreállítási tervet. (A hónapok óta húzódó kormányválság miatt Hollandia ilyen dokumentumot ezidáig be sem nyújtott - a szerk.) Varsónak összesen 36 milliárd euró járna az uniós helyreállítási alapból.

Didier Reynders szerint nagy a nyomás Varsón Fotó: Yves Herman / Európai Bizottság

Az ügyben hétfőn megszólalt a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller is. Egy lengyel lapinterjúban kijelentette, hogy az uniós szerződésekkel ellentétes a jogállamisági feltételrendszert az uniós forrásokkal összekötő mechanizmus. - Sok uniós szövetségesünk van, akik megértik, hogy a jövőben a bizottság velük szemben is alkalmazni akarja majd az eljárást. A következő hónapokban számos országban lesznek választások, Európa politikai térképe átalakulóban van - húzta alá. 

Borítékolható, hogy a jogállamisági kérdés az állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóján is téma lesz. Emlékezetes, a valószínűleg utolsó EU-csúcsán résztvevő Angela Merkel kancellár nemrég maga is párbeszédet, s kompromisszumot kért az ügyben. Szorgalmazta azt is, hogy meg kellene várni az Európai Unió Bíróságának ítéletét a jogállamisági rendeletről, mielőtt az eljárást élesítik akár Magyarországgal, akár Lengyelországgal szemben. Írtunk róla: a magyar-lengyel kereset tárgyalása a múlt héten kezdődött Luxembourgban, a főtanácsnoki véleményt december másodikán ismertetik. Reynders biztos friss szavaiból viszont azt lehet leszűrni, hogy az uniós bizottság nem akar várni a bírósági döntésére, mielőtt jogállamisági eljárásokba kezd.

A lengyel alkotmánybíróság döntéséről és az azzal kapcsolatos magyar álláspontról Varga Judit igazságügyi miniszter a hétvégén lapunkban közölt véleménycikket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.