„Nem Orbán és Morawiecki a politikai huligánok, hanem Rutte”

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője a hazájukért kiálló politikusok véleményén van.

Magyar Nemzet
2021. 10. 20. 14:37
Wilders, Geert;
Hga, 2014. mjus 22. Geert Wilders, a szlsjobboldali Szabadsgprt (PVV) vezetje nyilatkozik a sajtnak Hgban 2014. mjus 22-n, miutn leadta szavazatt az eurpai parlamenti vlasztsokon. (MTI/EPA/Bas Czerwinski) Fotó: Bas Czerwinski) Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is cikkezett, a lengyel alkotmánybíróság friss ítélete és a jogállamisági vita Európa-szerte port ver fel. Nagy a nyomás, hogy az uniós állam- és kormányfők eheti brüsszeli csúcstalálkozójukon is tárgyalják az ügyet. Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök szeretné, ha Lengyelország a jogállamiság aggályok orvoslásáig egy eurócentet se kapna az uniós helyreállítási alapból. 

Nemrég Geert Wilders, a legnagyobb holland ellenzéki párt, a bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetője is megszólalt a kérdésben. 

Végtére is nem Orbán vagy Morawiecki a politikai huligánok, hanem Rutte és De Jonge. A magyar és lengyel miniszterelnökök legalább büszkén kiállnak a hazájuk, a polgáraik és a kultúrájuk mellett. Ezzel szemben Rutte és De Jonge elhanyagolják az országunkat, s szégyenszemre a kukába dobják a szabadságjogainkat

– írta a politikus Facebook-oldalán a holland miniszterelnököt és helyettesét kritizálva. Wilders pár órával korábban az uniós parlament Lengyelországgal kapcsolatos vitáját is véleményezte. Mint írta, a lengyeleknek nagyon igazuk van, a holland kormánypárt pedig egészen képmutató, amikor a lengyel jogállamiságot bírálja. A politikus utóbbi margóján a holland családtámogatási botrányra és Rutte közelmúltbeli hazugságaira emlékeztetett. 

A lengyel kormány részéről egyébként hasonló érvekkel intették csendre a holland miniszterelnököt. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő egy friss televíziós interjúban elmondta:

 Mark Rutte az utolsó személy, aki jogállamiságból tarthat előadást Lengyelországnak. 

Írtunk róla: nemrég az Európa Tanács fogalmazott meg éles kritikát a Benelux állam politikai kultúrájával és intézményrendszerével kapcsolatban. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.