Orbán Viktor: Az EU a Brezsnyev-doktrína modernizált változata

Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét.

2021. 10. 26. 17:56
ORBÁN Viktor; LE PEN, Marine
Orbán Viktor és Marine Le Pen találkozója Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Franciaország egy nagy állam és nagy nemzet, ha egy vezető politikusa eljön Magyarországra, akkor azt mindig nagy tiszteletnek veszi a magyar nép – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök a Budapestre látogató Marine Le Pennel közösen tartott kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök kijelentette: az Európai Parlamentben mikor megtámadták Magyarországot, akkor Le Pen és a pártja, a Nemzeti Tömörülés mindig kiállt Magyarország mellett. Köszönet érte! Orbán Viktor hangsúlyozta: 

a magyar egy magányos nép. Rokontalan, és azt tanulta meg, hogy csak magára számíthat. Ezért minden egyes hazánk melletti kiállás történelmi értéket képvisel a magyarok számára

A miniszterelnök részletezte, hogy a Nemzeti Tömörülés elnökével áttekintették az EU helyzetét. Megállapították, nagy kihívások előtt áll a kontinens, miközben csökken az EU versenyképessége, és nincs kellő politikai ereje a nemzetközi térben. Az unió nem tudta megoldani a rá nehezedő migrációs nyomást és az energiaárak elszabadulásával sem tudunk mint kezdeni – említette példaként Orbán Viktor. Mint mondta, 

a hagyományos pártstruktúrák letűnőben vannak, és ebben az átalakulásban együtt akarunk működni Marine Le Pen pártjával.

Orbán Viktor kiemelte: az ideológiai nyomásgyakorlás és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott méreteket öltött. – De számunkra ez nem ismeretlen, ugyanis volt egyszer egy Brezsnyev-doktrína. 

– A Szovjetunióban ez azt jelentette, hogy ha valamelyik állam eltér a központi ideológiától, akkor a többi tagállam jogosult beavatkozni az adott állam belső ügyeibe. Ilyen most az EU is. A Brezsnyev-doktrína modernizált változata

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad.

Beszélt arról is, hogy az európai jobboldal megújulásra szorul, ez azonban csak akkor tud megvalósulni, ha szövetséget kötünk egymással. Európai agglegények lettünk, mert a néppártban nem lehetett maradásunk. A magyar miniszterelnök azt mondta Marine Le Penről, hogy hatalmas érdemei vannak abban, hogy a föderalista Európával, a migrációval és a globalizációval szemben kritikus tábor alakult ki a kontinensen, ez pedig megkerülhetetlenné vált.

Beszélt arról is, hogy az Európai Néppárt, amelyből tavasszal a Fidesz távozott, a „baloldali ideológia hálójába kerül”, és egy új csoportosulás van kialakulóban. Ennek jegyében írt alá 15 jobboldali párt egy közös nyilatkozatot júniusban.

Az volt a jégtörés, a mostani találkozó pedig ennek a munkának fontos állomása 

– tette hozzá. 

Marine Le Pen a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ez EU egy föderalista irányba indult el, amelynek következtében a blokknak már nincs arca. Centralizált és unionista, miközben a közösség sokszínű. Nem létezhet nép szuverenitás nélkül. A Nemzeti Tömörülés elnöke úgy látja, az a hegemónia, amely most uralkodik Európában, elítéli a szuverenitást.

Le Pen szerint az európai népeknek rá kell jönniük, hogy saját létezésük a tét, és arra is, hogy saját alkotmányuk az első. Mint mondta, ez a harc vár Franciaországra is. 

– Orbán Viktor bátorságot ad Európának a migráció kezelésében. A történelmi leckék segítettek Magyarországnak megvédeni Európát, a magyaroknak pedig azt üzente, hogy tartsanak ki

– fogalmazott a francia politikus.

Nem lehet csak úgy kicserélni a népességet, ehelyett a fiataljainkat kell támogatni – hangsúlyozta a bevándorláspárti politikára utalva Le Pen, majd kiemelte: a szuverenista nemzeti erőknek össze kell fognia. 

– Túl sokáig voltunk lebénulva. De ha cselekszünk, akkor Európa ki tud lépni ebből az állapotból. A nemzetek Európájára van szükség ahhoz, hogy a kontinenst újra naggyá tegyük

– hangsúlyozta Le Pen, aki arról is beszélt: abban az esetben, ha jövő áprilisban megválasztják Franciaország elnökének, támogatni fogja Orbán Viktor Európa-politikáját. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.