Szabadon lőhetik magukat a drogosok New Yorkban

New York állam demokrata kormányzója aláírta azt a törvényjavaslatot, amely dekriminalizálja a herointűk birtoklását vagy eladását.

Forrás: The New York Post2021. 10. 18. 7:23
Drug Overdose Deaths Skyrocket In 2020 Fueled By Coronavirus Pandemic
PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA - JULY 19: Rich and Peg shoot-up a mix of heroin and fentanyl on a street in Kensington on July 19, 2021 in Philadelphia, Pennsylvania. According to data from the US Centers for Disease Control and Prevention's National Center for Health Statistics, over 93,000 people died from a drug overdose last year in America. These numbers and the continued rise in opioid use made 2020 the deadliest year on record for drug overdoses. Officials have said that the increase is being driven by the lethal prevalence of fentanyl and stressed Americans due to the Covid pandemic. Kensington, a neighborhood in Philadelphia, has become one of the largest open-air heroin markets in the United States. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Spencer Platt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i rendőrök meglengették a fehér zászlót: nem léphetnek fel azok ellen, akik az utcán drogos injekcióval lövik magukat – derül ki a The New York Post tudósításából

A végzés értelmében a rendőrök nem tehetnek semmilyen végrehajtási intézkedést olyan személyek ellen, akiknek injekciós tűjük van, még akkor sem, ha az valamilyen kábítószer maradványait tartalmazza. A rendelet azt is kimondja, hogy „már nem törvénysértés, ha egy személy injekciós tűvel rendelkezik, még akkor sem, ha az nem gyógyszertárból vagy tűcsereprogramból származik”. Ennek értelmében a droghasználók szabadon szerezhetnek be tűket akár a feketepiacon, vagy megoszthatják azokat más szenvedélybetegekkel.

Ez a törvény azt mondja ki, hogy az ember szúrja meg a karját, pumpálja a testét méreggel és veszítse el az életét

– idézte a New York Post Andrew Lanza szenátort, aki azon kevesek egyike, akik ellenezték a jogszabályt. 

William Abramson ingatlanos felháborítónak nevezte az intézkedést. Mint mondta: munkájából kifolyólag sok emberrel találkozik, akik gyakran panaszkodnak arra, hogy a lakásuk előtt, az ajtókban használt tűket találnak. Kifejtette:

ismét romlik az életminőség New Yorkban, a törvények nem veszik figyelembe a város lakóit és vállalkozásait. Mindannyian egyetértünk abban, hogy valamit tenni kell a szenvedélybetegek megsegítése érdekében. De ha hagyjuk, hogy lőjék magukat az utcán, az senkinek sem segít. Ez mindenkinek rossz.

A városban 14 helyiség és 33 mobil tűcsere-automata működik, amelyek segítségével 4,5 millió fecskendőt osztottak szét még 2018-ban – derül ki az Egészségügyi Minisztérium adataiból. Ezek a cserék segítettek több fertőző betegség terjedésének megállításában. Luke Nasta, a Staten Island-i kábítószer-fogyasztókat segítő rehabilitációs központ, a Camelot Counseling vezérigazgatója úgy fogalmazott: 

minél megengedőbbek vagyunk társadalomként, annál nehezebb a rehabilitációért küzdő embereknek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint New Yorkban a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma 36 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest: idén 2243 ember halt meg a vizsgált március 31-én végződő 12 hónapos időszakban, szemben az előző év azonos időszakában elhunyt 1653-mal. 

Borítókép: Drogosok lövik magukat a nyílt utcán az Egyesült Államokban. Forrás: Spencer Platt/Getty Images North America/Getty Images via AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.