Tarthatatlan a migránshelyzet a lengyel határokon

Belarusz szomszédai tiltakoznak, Németország segítséget ajánlott Varsónak.

Mártonffy Attila
2021. 10. 20. 16:34
LUKASENKA, Aljakszandr
Kraslava, 2021. szeptember 29. Lett katona jrrzik az illeglis migrci visszaszortsra a lett-fehrorosz hatron emelt szgesdrtkerts mellett Kraslavban 2021. szeptember 28-n. Lettorszg, Litvnia s Lengyelorszg azzal vdolja Aljakszandr Lukasenka fehrorosz elnkt, hogy az rezsimje szllt szndkosan migrnsokat a hatrokhoz, megtorlsul a fehrorosz rendszer elleni nyugati bntetintzkedsek miatt. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német rendőrszakszervezet szerint összeomlással fenyeget a német–lengyel határ védelme, mivel ijesztő mértékben megnőtt a Belarusz felől állami segítséggel érkező és Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók száma és nyomása. – A hatóságoknak meg kell akadályozniuk a határ biztonsági infrastruktúrájának összeomlását, s elejét kell venni a Németországba irányuló ellenőrizetlen migrációnak – szögezte le Heiko Teggatz, a testület vezetője az RT.com orosz hírportál szerint. Elmondta továbbá, hogy

a keleti határhoz érkező erőszakos menedékkérők száma már meghaladta azokét, akik a 2015-ös migrációs válság idején kísérelték meg a belépést a déli határoknál. Az elmúlt hetekben több mint ötezer illegális migránst vettek őrizetbe Németországban, s legalább ötszáz ellen az elmúlt hétvégén intézkedtek. 

Már hónapok óta migránsok tömegei táboroznak a lengyel–belarusz határ túloldalán is, s közülük ismeretlen számban távoztak az Európai Unió felé a biztonsági határzár megkerülésével. Válaszul Varsó és a szintén szomszédos Litvánia megnövelték a határőrizeti szervek létszámát, szögesdrót kerítést húztak fel, illetve biztonsági kamerarendszert telepítettek.

Brüsszel egy ideje azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt – és Varsó még Moszkvát is –, hogy fegyverként használja a menedékkérőket az EU tagállamainak megosztása céljából. A „hibrid háború” okát nyugati tisztviselők abban látják, hogy a minszki vezetés bosszút akar állni az állítólagos elnökválasztási csalások és az ezt követő ellenzékellenes intézkedések ürügyén bevezetett uniós szankciók miatt. Ezzel egy időben persze Varsó is megkapta a magáét nemzetközi és civil szervezetektől. Az ENSZ még augusztusban a lengyelek szemére vetette, hogy nemzetközi kötelezettségei ellenére, visszafordítja a szír, az afgán, az iraki és a jemeni menekülteket, megtagadva tőlük a védelmet. – A háború, az erőszak és az üldözés elől menekülő embereknek védelemre van szükségük. Ennek megtagadása a határon anélkül, hogy megfelelően megvizsgálnák az igények jogszerűségét, ellentétben áll az ország kötelezettségeivel – mondta a szervezet egyik magas rangú európai illetékese. 

A múlt héten a lengyel parlament olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a migránsok azonnal visszaküldését és a menedékkérelmek önkényes elutasítását. 

A lépés ezrek szimpátiatüntetését váltotta ki a migránsok mellett Varsóban. Litvánia ugyanakkor meghosszabbította a belarusz határ térségében korábban kihirdetett szükségállapotot. Lettország pedig szankciók bevezetésére szólította fel Brüsszelt a migránsokat taxiztató belarusz állami légitársaság ellen – írja a Deutsche Welle német híroldal.

Lengyelország a napokban megkétszerezte, háromezerről hatezerre növelte a belarusz határnál állomásozó katonák létszámát, jelentette be Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter. – A 12., a 16. és a 18. hadosztály csaknem hatezer katonája szolgál immár a lengyel–belarusz határon a határőrség támogatására, az illegális határátlépések megakadályozása érdekében – írta Twitter-bejegyzésében a tárcavezető. 

Október eleje óta a határőrség 9600 illegális határátlépési kísérletet regisztrált, az év eleje óta pedig 18 300 behatolási próbálkozást hiúsított meg.

S bár Németországnak is megvan a maga baja a Belaruszból a német határig mégiscsak eljutó migránstömegekkel, Berlin saját erőforrásaiból segítséget kínált keleti szomszédjának. Horst Seehofer német belügyminiszer lengyel kollégájának, Mariusz Kamińskinak írt levelében felajánlotta szakértők és határőrök küldését, akikkel a lengyel védelmi erők közösen járőröznének a lengyel–német határ mentén, elsősorban lengyel területen, s természetesen lengyel parancsnokság alatt.

Borítókép: Lett katona járőrözik az illegális migráció visszaszorítására a lett–fehérorosz határon emelt szögesdrót kerítés mellett Kraslavában 2021. szeptember 28-án

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.