Tiltakozás és bojkott fogadja a bulgáriai korlátozásokat

Az éttermeket, edzőtermeket, bevásárlóközpontokat látogatóknak igazolniuk kell, hogy megkapták a védőoltást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 21. 11:50
Bulgária tüntetés
Protest Against New COVID-19 Restrictions In Bulgaria
Protest against new COVID-19 restrictions in Sofia, Bulgaria on 20 October 2021.Bulgarian Health authorities are introducing a green certificate for many indoor activities. The green certificate will take effect with an order from 00:00, Thursday, October 21. (Photo by Hristo Vladev/NurPhoto) (Photo by Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben tervezett újabb szabályozások ellen tüntettek szerdán Bulgáriában a növekvő fertőzöttségi mutatók ellenére. A fővárosban, Szófiában az egészségügyi minisztérium épületénél összegyűlt tüntetők hátrányos megkülönböztetésnek minősítették, hogy csütörtöktől bizonyos helyeken igazolni kell, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy nemrég átestek a fertőzésen, vagy 48 órán belüli, negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk.

Mindeközben mind az egészségügyi, mind az oktatásügyi minisztert tüntetők fogták közre a parlament épületénél.

A fővároson kívül a fekete-tengeri Várnában és Burgaszban is tartottak megmozdulásokat. A tiltakozásokhoz politikai pártok is csatlakoztak, követelve Sztojcso Kacarov egészségügyi miniszter lemondását. 

Bulgáriában a növekvő fertőzöttségi mutatók miatt csütörtöktől annak, aki étterembe, edzőterembe, bevásárlóközpontba, moziba vagy múzeumba akar menni, igazolnia kell, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást vagy nemrég átesett a fertőzésen, vagy 48 órán belüli, negatív koronavírustesztet kell felmutatnia.

A bulgáriai étterem-üzemeltetők szövetsége bojkottot hirdetett az intézkedés ellen, és további tüntetésekre szólított fel, arra hivatkozva, hogy az intézkedés nyomán számos vendéglátóipari egység csődbe menne.

Az újabb szabályozások ismertetése után nem sokkal azonban az egyik szófiai kórháznál hosszú sora torlódott fel azoknak az embereknek, akik be akarják oltatni magukat.

Az Európai Unióban Bulgáriában a legalacsonyabb az átoltottsági arány, a csaknem hétmilliós lakosság mindössze 20 százaléka kapta meg a koronavírus elleni teljes védettséghez szükséges oltást. Bulgáriában a szerdai adatok szerint 100 ezer lakos közül átlagosan 329,9 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel az elmúlt hétnapos időszakban. Ugyanez az arány például Németországban valamivel több mint nyolcvan volt.

 

Borítókép: NurPhoto/AFP/Hristo Vladev

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.