Brüsszel tovább erőlteti a migránspárti narratívát

Ismét ösztönözte az Európába irányuló legális migrációs folyosók megteremtését Ylva Johansson az Európai Migrációs Fórumon civil szervezeteknek adott előadásában. A svéd liberális uniós biztos sokadszorra erőlteti a bevándorlás kizárólag pozitív narratíváját. Közben az Európai Parlament is a tagállamokra nézve veszélyes bevándorláspolitikai álláspontok kialakításán dolgozik.

Magyar Nemzet
2021. 10. 28. 10:40
Visit of Ylva Johansson, European Commissioner, to France
Visit of Ylva Johansson, European Commissioner, to France Fotó: Clément Mahoudeau Forrás: Európai Bizottság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EURÓPA

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős uniós biztosa tegnap részt vett az Európai migrációs fórum nevű rendezvényen, ahol sokadszorra kendőzetlenül beszélt arról: Brüsszel szerint a világjárvány utáni újjáépítés csak akkor lehet sikeres, amennyiben bevándorlók és az őket támogató szervezetek is részt vesznek benne. 

Sokaknak a pandémia nyitotta fel a szemét, s így jöttek rá, hogy a migránsok igenis a részeink

– mondta a svéd liberális politikus, aki szerint elengedhetetlen, hogy ezentúl a migráció „pozitív narratívája” kerüljön előtérbe a kontinensen. 

Nincs okunk attól, hogy tartsunk a bevándorlóktól vagy a bevándorlástól

– szögezte le szintén a beszédben, amelyet az Európai Bizottság is közzétett. Ylva Johansson szerint előrelépést kell elérni az EB tavaly előterjesztett migrációs csomagjában, mert egyedül az képes a kihívásokat kezelni. (Ismert, a csomagot az EU-tagállamok egy része, köztük hazánk, következetesen elutasítja, mondván: az migrációt ösztönző elemeket tartalmaz.)

Az uniós biztos szerint mindenesetre van fejlemény a bevándorlás terén, májusban megállapodás született az úgynevezett kékkártyákról, amelyek a legális migrációt, a szakképzett munkaerő Európába áramlását segítik.

Arra kérem önöket, hogy támogassák ezeket az új munkavállalókat, új kollégákat, hogy sikeres legyen a kezdeményezés 

– húzta alá, azt is hozzátéve: 

az érkezőknek szó szerint mindent meg kell adni ahhoz, hogy jó életük legyen Európában. 

– Csak így segíthetik ők is Európa prosperitását – tette hozzá Ylva Johansson. A beszéd lényeges elemeként szólt arról is, hogy csak az irreguláris migráció sikeres kezelésével lehet minél több legális útvonalat teremteni Európa irányába. Szerinte ez a jelenség ma újra középpontba került az afgán válság miatt. Mint fogalmazott, ma számos tagállam fontolgatja, hogy az áttelepítésre és a humanitárius segítségnyújtásra tegyen ígéretet az afgánoknak. – Mert az áttelepítés nem csak a biztonságos utak megteremtéséről szól, hanem arról is, hogy legyen egy üdvözlő otthon, ahova tartunk – mondta.

Az Európai migrációs fórum egy európai szintű programsorozat, amelynek részeként az uniós intézmények a migráció és integráció terén aktív civil szervezetekkel egyeztetnek. A keddi, fent idézett beszéd immár a hatodik ilyen magas szintű konferencián hangzott el. 

A LIBE is munkálkodik

Lapunk hasábjain is többször írtunk róla, hogy a migráció jelenleg az egyik legfontosabb terítéken lévő téma az uniós intézményekben. Az afgán válság és a belorusz helyzet egyszerre kényszeríti lépéskényszerbe a tagállamokat. Miközben a migrációs paktum megakadt az EU-országokat tömörítő tanácsban, 

annak egyes elemeit külön-külön akarják áterőltetni az unióban. 

Az Európai Parlament állampolgári jogi (LIBE) bizottsága a héten felkérte az Európai Bizottságot, hogy – Johansson szavainak megfelelően – hozzon létre legális migrációs utakat Európába, erről Hidvéghi Balázs EP-képviselő számolt be nemrég a Facebookon. Mint azt a politikus írta, „a baloldal őrült elképzelése, hogy ha egyszer Európában egyre kevesebb gyermek születik, és emiatt demográfiai válság fenyeget, akkor egyszerűen migránsokat kell hozni Afrikából meg a Közel-Keletről, és akkor a probléma megoldódik”. 

A LIBE bizottság egyébként a héten kezdte tárgyalni a néppárti képviselő, Tomas Tobé nevével fémjelzett migrációs javaslatot, ami nem kisebb célt tűz ki, mint azt, hogy közös nevezőre hozza az uniós parlamentet a bevándorlás ügyében. Noha a politikus szerint a kötelező áttelepítés terve mára megbukott, a dossziéban maga is azt szorgalmazza, hogy a tagállamoknak alternatív módokon, de ki kell venni a részüket a probléma megoldásából. A svéd politikus által szorgalmazott álláspont azt is tartalmazza

hogy amennyiben adott tagállam önkéntes hozzájárulása nem elég, az EU szerint az nem csökkenti érdemben a migrációs nyomást, akkor az Európai Bizottság meghatározhat hozzájárulásokat adott ország számára.

Borítókép: Ylva Johansson egy nizzai rendezvényen 2021 októberében Forrás: Európai Bizottság

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.