Válságtanácskozást hívtak össze az új vírusvariáns miatt

Válságtanácskozást hívtak össze az európai uniós országok képviselői egy dél-afrikai vírusváltozat gyors terjedése miatt, a mutáció már Belgiumban is megjelent. Az Európai Bizottság javaslatát követően már több európai ország is utazási korlátozásokat rendelt el, az Egészségügyi Világszervezet azonban kritizálta a gyors döntést.

2021. 11. 26. 10:16
Algeciras, 2020. július 31. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók várakoznak, miután a dél-spanyolországi Algeciras kikötõjébe érkeztek 2020. július 31-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat egyik hajója ötvenhárom migránst vett fedélzetére és szállított Spanyolországba. MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel Fotó: A. Carrasco Ragel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a légi közlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból a koronavírus egy újabb variánsa miatt – erről Ursula von der Leyen elnök tájékoztatott pénteken. A bizottság vezetőjének közlése szerint a lépés a tagállamokkal szoros együttműködésben történik: a B.1.1.529 kódjelű vírusváltozat megjelenése ugyanis aggodalomra ad okot. 

A válsághelyzet megvitatására az EU-országok képviselői péntekre tanácskozást hívtak össze az uniós politikai szintű integrált válságelhárítási mechanizmus (IPCR) keretében.

– A cél, hogy ideiglenesen megszakítsuk a csatornákat azokkal az országokkal, ahol a variáns terjed. Óvatosnak kell lennünk, és erre kérjük a tagállamokat is – közölte pénteken Brüsszelben az uniós bizottság szóvivői szolgálata, egyúttal üdvözölve, hogy már Von der Leyen péntek reggeli bejelentése óta is számos állam vezetett be utazási korlátozást Dél-Afrika vonatkozásában. 

A B.1.1.529 eleinte csak a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket. Pénteken azonban már bejelentették:

az Európai Unióban, mégpedig Belgiumban is azonosítottak egy esetet, amelyet az új mutáció okozott.

Noha eddig kevesebb mint száz esetet találtak a szóban forgó országokban, aggasztó, hogy a dél-afrikai hatóságok vizsgálatai alapján a variáns nagyon gyorsan változik, máris harminckettő mutációval rendelkezik. A fertőzés terjedése is rendkívüli: Dél-Afrikában arra számítanak, hogy a következő időszak megbetegedéseiért kilencven százalékban a B.1.1.529 variáns lesz felelős. 

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter szinte az Európai Bizottsággal egyszerre közölte pénteken, hogy Németország vírusvariáns-területnek nyilvánította a dél-afrikai térséget, s ezentúl a légitársaságok csakis németeket szállíthatnak innen az országba. Rájuk – beleértve az oltottakat is – otthon tizennégy nap karantén vár. – Az utolsó dolog, amire most szükségünk van, egy újabb problémákat okozó variáns – írta a tárcavezető, aki szerint elengedhetetlen, hogy még a korai szakaszban lépjenek fel a vírusváltozattal szemben. Hollandia, Olaszország és Franciaország pénteken szintén repüléstilalomról határozott a dél-afrikai régió országaival szemben.

 

A britek és Izrael már korábban léptek

A BBC brit közszolgáltatónak nyilatkozó tudósok szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a dél-afrikai mutáció veszélyesebb a jelenleg a világ fertőzéseinek zömét adó, Indiából indult delta variánsnál. Mint arra a szakemberek sorra felhívták a figyelmet, 

az utazási korlátozások képesek a fertőzés terjedésének lassítására, ezekkel a kontinens lényegében heteket nyerhet. 

Emlékezetes, az Egyesült Királyság Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, Eswatiniből – az egykori Szváziföldről – és Zimbabwéből a héten felfüggesztette a légi közlekedést a variáns miatt. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szerint a lépést azt indokolta, hogy nem tudni, hogy a jelenleg használatos oltóanyagok mennyire képesek védelmet biztosítani annak mutációival szemben. Jelenleg naponta 500-700 személy utazik a brit szigetekre a dél-afrikai régióból, az ünnepi időszak közeledtével ez a szám csak növekedett volna, magyarázta a korlátozásokat a BBC. A britek mellett Izrael is utazási tilalmat rendelt el hét dél-afrikai országgal szemben. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a B.1.1.529 variáns miatt pénteken rendkívüli tanácskozást tart. 

A szervezet előzetes közlése szerint elsősorban annak megállapítása a cél, hogy a dél-afrikai vírustípust milyen kockázati szintre sorolják. A WHO egy szóvivője az európai utazási korlátozások bejelentését követően mindenesetre kritikus volt. Mint azt Christian Lindmeier Genfben közölte, az efféle intézkedéseknek minden esetben tudományosan megalapozottnak kell lenniük, és a megfelelő kockázati besoroláson kell alapulniuk. 

Borítókép: Afrikaiak szájmaszkban érkeznek Spanyolországba. (Forrás: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.