Magyarországon még nem detektálták az omikron variánst

Már több szomszédos országban is felbukkant a koronavírus új, aggasztó változata.

Magyar Nemzet
2021. 11. 28. 15:35
null
20200317 ferihegy korona virus illusztraciok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem detektálta az omikron variánst – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala. Lapunk azt követően kereste fel az NNK-t, hogy a hétvége folyamán a közvetlen szomszédságunkban, Ausztriában, Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak nevezte pénteken a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst. A WHO szerint az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest. Az omikron felfedezése óta a világ több állama is korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból, Magyarország is csatlakozott a légi közlekedés korlátozásához. Izrael közben egyenesen lezárta határait a külföldiek előtt.

Összesen ötven mutációja van az omikronnak, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz. Szakértők szerint a magas számból nem kell feltétlenül rosszra számítani, de fennáll a valószínűsége annak, hogy a koronavírus eddigi legfertőzőbb változatáról van szó, amellyel az immunrendszerünk kevésbé tud megküzdeni. A dél-afrikai fertőzöttek között azonban eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron − mondta Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke.

Borítókép: A fővárosi Liszt Ferenc repülőtér. Magyarországra még nem jutott be az omikron. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.