Növelnék a szülési kedvet Romániában

Románia demográfiai katasztrófa előtt áll – közölte Gabriela Firea új családügyi miniszter.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabriela Firea, az újonnan létrehozott román családügyi minisztérium vezetője közölte: az általa irányított tárca nemcsak utalványokkal és kiegészítő juttatásokkal igyekszik kezelni a demográfiai válsághelyzetet, hanem egy olyan politikát határoz meg, amely növeli a szülési kedvet. A szociáldemokrata politikus korábban élesen fogalmazott a súlyos népesedési gondokkal kapcsolatban.

Mint mondta, Románia demográfiai katasztrófa előtt áll.

– Ha nem hozunk gyors és hatékony intézkedéseket, az ország lakossága 2100-ig drámai mértékben lecsökken. Az üres szavak ideje lejárt – fogalmazott Firea, aki korábban Bukarest főpolgármestere is volt.

A családügyi miniszter parlamenti bizottsága meghallgatásán megvédte az abortuszhoz való jogot, de fontosnak tartotta az egyházi szerepvállalást a válsághelyzetben lévő hívő nők számára.

– A nőknek kell dönteniük saját életükről, testükről. Szorgalmazni fogom, hogy minden nő hozzájuthasson minőségi orvosi szolgáltatásokhoz, tanácsadáshoz, a gyóntatójával való konzultációhoz, amennyiben hívő személyről van szó, hogy a legjobb döntést hozza meg. Ez a törekvésem nem mond ellent a születésszám növelése iránti vágyamnak – fogalmazott Gabriela Firea. Arról is beszélt, hogy támogatja a gyermekek egészségügyi nevelését az iskolában, még a szexualitást érintő ismeretek oktatását is. Kihangsúlyozta ugyanakkor, ezt szakemberek, orvosok, pszichológusok bevonásával és a család beleegyezésével lehet megtenni.

Az újságíróból, televíziós műsorvezetőből lett politikus több alkalommal is büszkén beszélt vallásosságáról.

Bukaresti főpolgármesterként nagy összegekkel támogatta az ortodox egyházat. 2018-ban igennel szavazott a férfi és nő házasságán alapuló hagyományos családról szóló referendumon.

Az alkotmánymódosító népszavazás érvénytelen lett, miután csak a szavazati joggal rendelkezők huszonegy százaléka járult az urnák elé. Az akkori, szociáldemokrata kormány azután döntött a referendum mellett, hogy a Koalíció a családért nevű civil szervezet mintegy hárommillió aláírást gyűjtött az azonos neműek házasságának megtiltása érdekében. A voksolók elsöprő többsége, több mint kilencven százaléka igennel szavazott a hagyományos család rögzítésére az alkotmányban.

A családügyi minisztérium létrehozását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezte. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az új kormány beiktatása utáni nyilatkozatában megismételte, hogy a családvédelem és -támogatás az RMDSZ egyik legfontosabb célkitűzése. – A kormányprogramba beírtuk azokat a terveinket, amelyek jobb és kiszámíthatóbb életet biztosítanak: adókedvezményeket és adóleírást a többgyermekes családoknak, lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez támogatás a fiatal családoknak, autóvásárlási támogatás – hangsúlyozta a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettesi pozícióját is betöltő Kelemen Hunor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.