Putyin: Moszkva kész segíteni a helyzet megoldását a belarusz határon

Az orosz elnök szerint a nyugati államok maguk idézték elő a migrációs válságot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 14. 17:40
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szevasztopol, 2021. november4. Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsõbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én. MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kész minden lehetséges módon segíteni a migrációs helyzet megoldását a belarusz–uniós határon, ha bármi is ezen múlik – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió által vasárnap sugárzott interjújában.

– Miközben nekünk címzett kijelentéseket vagy vádakat hallunk, mindenkinek azt szeretném mondani: foglalkozzanak a belső problémáikkal, és ne hárítsák át másra az ügyeiket, amelyeket a saját szakintézményeiknek kellene megoldaniuk. De mi készek vagyunk minden lehetséges módon hozzájárulni a helyzet megoldásához, ha persze itt bármi is rajtunk múlik

– mondta Putyin .

Az orosz elnök megítélése szerint a válságot a nyugati államok okozták, mert maguk alakítottak ki olyan körülményeket, amelyek több százezer embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

– Most pedig felelősöket keresnek, hogy elhárítsák a felelősséget mindazért, ami történik 

– fogalmazott. Leszögezte, hogy az Aeroflot orosz légitársaság nem vett részt közel-keleti migránsok Belaruszba szállításában. 

Elmondta, hogy a migrációs válságról a médiából értesült, és hogy korábban soha nem tárgyalt a kérdésről Aljakszandr Lukasenka belarusz államfővel. Korábban kifejezte reményét is, hogy Lukasenka és Angela Merkel német kancellár hamarosan megbeszélést folytat egymással és megvitatja a Belarusz nyugati határain kialakult helyzetet is – mert sok migráns Németországba igyekszik. Hozzátette: reméli, hogy Belarusz nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket.

Az is hangoztatta, hogy Oroszország nem tervez saját hadgyakorlatot a Fekete-tengeren, válaszul az ott folyó, nem tervezett NATO-manőverekre. 

Vészjóslónak nevezte azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint Oroszország katonai invázióra készül Ukrajna ellen. Megismételte, hogy az orosz katonai erők mozgása az ország területén senkiből sem válthat ki aggodalmat, ez senki számára sem jelent fenyegetést.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.