Új színben lobog a francia nemzeti zászló

A kormány egyelőre még nem jelentette be a hírt, az Élysée-palotára azonban már kitűzték az újabb trikolort.

Forrás: BBC, The Local2021. 11. 15. 11:46
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2021. szeptember 20. Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a párizsi Elysée-palotában 2021. szeptember 20-án. A francia kormányfő Franciaország nevében elnézést kért azoktól az algériai muzulmán veteránoktól, akik az algériai függetlenségi háborúban (1954-1962) Franciaország oldalán harcoltak, de később a francia kormány magukra hagyta őket. Az államfő ígéretet tett egy úgynevezett helyreállítási törvény elfogadására is, amelynek alapján kártérítést kaphatnak a kisemmizett veteránok. MTI/AP/PReuters pool/Gonzalo Fuentes Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: MTI/AP/PReuters pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sötétebb árnyalatúra cserélte le Emmanuel Macron köztársasági elnök a francia nemzeti zászló kék színét. A BBC brit közszolgálati média úgy értesült, az új zászló előzetes bejelentés nélkül jelent meg az elnöki palotán. Macron már régóta szerette volna lecserélni a világosabb árnyalatot a sötétebb tengerészkékre, a Europe 1 francia rádió szerint ugyanis ez utóbbi szín a francia forradalom jelképe, amelyet az államfő vissza akart hozni. A BBC azonban rámutatott: évtizedek óta használják a sötét- és világoskék zászlókat egyaránt, előbbi például a francia haditengerészet és számos hivatal épületére is kikerült, többek közt a belügyminisztérium székházára.

A francia nemzeti zászlón 1976 óta, Valéry Giscard d’Estaing elnöksége óta tűnik fel a világosabb árnyalatú kék szín: az akkori államfő úgy gondolta, a francia trikolór így jobban passzol az európai zászló kékjéhez.

Ez részben esztétikai döntés volt, ugyanis nagyon sok helyen lobogtak egymás mellett a francia és az európai zászlók

– hangsúlyozta a Europe 1 hozzátéve: a sötétebb kéket elegánsabbnak tartják.

Bár az Élysée-palota ez idáig nem jelentette be a színváltoztatást és a kormány utasítást sem adott arra, hogy más intézményekre kitűzzék az új zászlót, az elnöki palota sajtószóvivője a Le Parisien napilapnak megerősítette, az államfő hivatalos rezidenciáján már valóban a sötétebb kék színt használják. A színcseréről azonban vita alakult ki: többeknek nem tetszik az új szín, kritikusok arra is rámutattak, a sötétebb árnyalatú kék ütközik az uniós zászló kékjével. „A színváltást nem szabad EU-ellenes gesztusként értelmezni” – idézte a BBC a Europe 1 közleményét. Franciaország egyébként január elsején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, áprilisban pedig elnökválasztást tartanak a nyugat-európai országban, amelyen Macron is indulni fog.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a párizsi Elysée-palotában 2021. szeptember 20-án (Fotó: MTI/AP/PReuters pool/Gonzalo Fuentes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.