Elnökjelöltként Éric Zemmournak is nehezebb lesz a porondon maradni

„A visszahódítás megkezdődött. A gazdaságunk, a biztonságunk, az identitásunk, a szuverenitásunk, a hazánk visszahódítása” – ezekkel a szavakkal indította el első kampánygyűlését Éric Zemmour jobboldali publicista, független elnökjelölt vasárnap a Párizshoz közeli Villepinte-ben. Ugyanakkor hivatalos politikai belépője nem ment zökkenőmentesen, az eseményt erőszakos megmozdulások zavarták meg.

2021. 12. 07. 5:50
ZEMMOUR, ric
Villepinte, 2021. december 5. ric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnkvlaszts fggetlen jelltje ksznti tmogatit a Prizstl szakra fekv Villepinte-ben tartott gylsen 2021. december 5-n. MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh Fotó: Rafael Yaghobzadeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Összességében jól ment! Megszólította a közönséget, nagyon könnyedén csinálta!” − így értékelték a francia BMFTV mikrofonja előtt Jonathan Bouchet-Petersen, a francia Libération főszerkesztő-helyettese és Judith Waintraub, a francia jobboldali Figaro Magazin vezető riportere Éric Zemmour beszédét, amelyet Párizs mellett, a bevándorlónegyedekről ismert Seine-Saint-Denis régióban található Villepinte-ben tartott december 5-én. Az eseményen a publicistából lett elnökjelölt bejelentette: 

Reconquête! (Visszahódítás!) néven alapítja meg a pártját, és úgy tudni, a kampányának szlogenje a Napóleonnak tulajdonított „Olyan nincs, hogy lehetetlen” idézet lesz.

Fő üzenetei helyett azonban szinte az egész francia média az eseményen történt erőszakos cselekményekre koncentrált: a tudósítások szerint Zemmour nagygyűlésén a tömeg egy része többször is rátámadt a helyszínről tudósító újságírókra és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű szervezet jelen lévő aktivistáira. Sajtóhírek szerint székeket dobáltak a tudósítók és a tüntetők felé, mielőtt a szervezők által megbízott biztonsági szolgálat emberei kimenekítették a megtámadott embereket. Tegnap kiderült, hogy nyomozás indult a találkozón elkövetett erőszakos cselekmények ügyében.

Éric Zemmour mindazonáltal beszédében hozta azokat a témákat, amelyeket az elmúlt pár hónapban hangoztatott: a történelem folyásának megváltoztatására és Franciaország visszahódítására szólította fel híveit a független elnökjelölt első kampánynagygyűlésén. 

„Csaknem 15 ezren vagytok ma itt! 15 ezer francia, aki szembemegy a politikai korrektséggel, a szélsőbaloldal fenyegetéseivel és a média gyűlöletével” 

− fogalmazott a nemzeti zászlókat lengető tömeg előtt, amely folyamatosan azt kiabálta, hogy „Zemmourt-t elnöknek!”. Sajtóhírek kiemelik, hogy a jelölt választási programja a bevándorlás és az iszlám vallás teljes elutasítására épül, miután szerinte mindkettő fenyegetés a francia népre, amely ezer éve itt van, és továbbra is otthon akarja magát érezni.

Nem általános Franciaországban, hogy egy politikai gyűlésen ilyen erőszakos cselekmények történnek. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő lapunknak kiemelte, hogy a francia pártoknál hagyományosan jól meg van szervezve a védelem. Mint mondta, 

látszik a Zemmour-stábon, hogy a fentiekhez hasonló történésekre, a politika apró rutinkérdéseire nem nagyon vannak felkészülve. 

A szakértő felhívta a figyelmet annak jelentőségére is, hogy az elnökjelölt eddig publicista volt, de most már olyan szabályok vonatkoznak rá, mint a politikusokra, vagyis nincs már baráti média, szét fogják szedni az újságírók, bárhová is megy. Ezt mutatja az is, hogy Zemmour állandó műsorát a CNews hírtelevízió szeptember közepén megszüntette, valamint a Le Figaro jobboldali napilap sem teszi azóta közzé a publikációit, arra hivatkozva, hogy Zemmour elindult az elnökválasztási kampányban. 

Az megfigyelhető, hogy megnő egy jelölt támogatottsága, ha bejelenti indulását egy választáson. Soós Eszter Petronella ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt egy hónapban megváltozott Zemmour sikerének görbéje: 

korábban az erőt képviselte, az izgalmat, majd jött a csúfos, pár héttel ezelőtti londoni és svájci fogadtatása, a középső ujjának bemutatása Marseille-ben.

Mint mondta, ezek nem tettek jót a népszerűségének, és a közvélemény-kutatásokban látszik, hogy megy lefelé a támogatottsága. Az MTI arról írt a minap, hogy ha most tartanák az elnökválasztást, a szavazatok 14-15 százalékát kapná, ami csak a harmadik helyre lenne elég, az első fordulóban Marine Le Pen mögött.

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnökválasztás független jelöltje köszönti támogatóit a Párizstól északra fekvő Villepinte-ben tartott gyűlésen 2021. december 5-én. (Forrás: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.