Kinevezték az új cseh kormányt

Az ötpárti kormánynak 18 tagja van, hárommal több, mint az előző kabinetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 17. 11:56
ZEMAN, Milos; FIALA, Petr
Lny, 2021. november 28. Petr Fiala, a Polgri Demokratikus Prt elnke (b), miutn Milos Zeman cseh llamf kormnyfv nevezte ki a kzp-csehorszgi Lnyban 2021. november 28-n. Zeman koronavrustesztje hrom nappal korbban poztiv lett, ezrt a kinevezs idejn tltsz fallal volt elszigetelve Petr Fialtl s a hivatalos ceremnia tbbi rsztvevjtl. MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman Fotó: Vondrus Roman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új koalíciós kormánya van Csehországnak. A Petr Fiala kormányfő vezette kabinet minisztereit pénteken a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján nevezte ki Miloš Zeman államfő.

Az ötpárti kormánynak 18 tagja van, hárommal több, mint az előző kabinetnek.

A kormány 16 minisztere azonnal kinevezése után letette az alkotmány által előírt esküt. A hivatalos aktusról hiányzott az agrárminiszter-jelölt, Zdenek Nekula, aki jelenleg karanténban van, ezért kinevezésére csak a jövő héten kerülhet sor.

Az ötpárti koalíciós kormányban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) adja a kormányfőt és öt minisztert, míg a KDU-CSL-nek három, a TOP 09 Pártnak két, a Polgármesterek és Függetlenek Pártnak (STAN) négy, a Kalózpártnak pedig három minisztere van.

Borítókép: Petr Fiala (balra), miután a cseh államfő kormányfővé nevezte ki 2021. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.