Kivonul a politikából Sebastian Kurz

Minden tisztségéről lemond a korrupciós botrány miatt a volt osztrák kancellár.

Magyar Nemzet
2021. 12. 02. 11:37
KURZ, Sebastian; VAN DER BELLEN, Alexander
Bcs, 2021. oktber 7. Sebastian Kurz osztrk kancellr Alexander Van der Bellen kztrsasgi elnk hivatalba megy 2021. oktber 7-n. Az llamf trgyalsokat kezd a parlamenti prtok kpviselivel, mert a gazdasgi s korrupcis gyekkel foglalkoz osztrk llamgyszsg hzkutatst rendelt el a kancellri hivatalban, a kormnyz Osztrk Npprt (VP) kzpontjban s a pnzgyminisztriumban. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemond minden tisztségéről és visszavonul a politikától Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki októberi lemondása után elnökként és frakcióvezetőként irányította pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) – írta meg az osztrák Kronen Zeitung. A 35 éves politikus bizalmasai a portálnak arról számoltak be, hogy Kurz „elvesztette a lelkesedését” a korrupciós vádak miatt, és több időt szeretne tölteni újszülött fiával. Ez azt is jelenti, hogy az ÖVP pártelnöki posztjáról is lemond Kurz, utódja valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter lesz.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is.

Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.

A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatja munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a volt kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Kurzot végül az osztrák parlament november közepén megfosztotta mentelmi jogától. A döntést maga Kurz és pártja is támogatták arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához.

Borítókép: búcsúzik a politikától az osztrák jobbközép nagy reménysége (Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.