Litvánia meghosszabbította a szükségállapotot a határán

A litván parlament elnöke közölte, az intézkedések bevezetését indokló fenyegetések továbbra is fennállnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 08. 8:54
Jaskonys, 2021. november 14. Litván katonák a fehérorosz határ térségében járőröznek a fővárostól, Vilniustól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Jaskonys falu közelében 2021. november 13-án. Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország felől. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván vezetés kedden bejelentette, hogy a migránsválság miatt január közepéig meghosszabbította az ország Belarusszal közös határa mentén elrendelt szükségállapotot. Nyár óta több ezer – elsősorban a közel-keleti országokból érkezett – bevándorló kelt át vagy próbált meg átkelni a belarusz határon, hogy az európai uniós tagállam Lettországba, Litvániába vagy Lengyelországba jusson. A nyugati országok azzal vádolják Belaruszt, hogy az Európai Unióba való könnyű bejutás ígéretével a határra csábítják a bevándorlókat, így váltva ki a migránsválságot. Minszk ezt tagadja.

A november 10-én bevezetett szükségállapot értelmében korlátozhatják a mozgást a határ térségében, megtilthatják a nyilvános gyülekezéseket és korlátozhatják az őrizetben tartott bevándorlók mobiltelefonhoz férését.

– Az intézkedések bevezetését indokló fenyegetések továbbra is fennállnak – mondta Viktorija Čmilytė-Nielsen, a litván parlament elnöke.

Lengyelország hasonló korlátozó intézkedéseket vezetett be a határán. Az Európai Unió a múlt héten újabb szankciókat rendelt el a migránsválság kapcsán, nevezetesen a Belavia állami légi közlekedési vállalat és tíz másik cég, valamint 17 tisztségviselő ellen. Idén több mint 4200 bevándorló lépte át a belarusz határt, szemben a tavalyi nyolcvaneggyel. A határőrség szerint már 8900 ember határsértését akadályozták meg.

Borítókép: Litván katonák a belarusz határ térségében járőröznek a fővárostól, Vilniustól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Jaskonys falu közelében 2021. november 13-án. (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.