Megkezdődött az európai konzervatív pártok varsói csúcstalálkozója

A zárt ajtók mögött zajló konferencia szombat délután egy újabb közös nyilatkozat elfogadásával zárulhat.

Magyar Nemzet
2021. 12. 04. 14:33
ORBÁN Viktor; LE PEN, Marine; MORAWIECKI, Mateusz
Orbán Viktor Varsóban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét konzervatív európai párt vezetője gyűlt össze szombaton Varsóban, hogy egyeztessenek az Európai Unió jövőjérő és a jobboldal jövőbeni szorosabb együttműködéséről.

A konzervatív vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński meghívására érkeztek Varsóba.

A Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő részvételével is zajló találkozó egy következő lépés a júliusi, az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozat után, amelyben tíz európai konzervatív párt kiállt az EU eszméje mellett, de elutasították az unió centralizációját – mondta el a PAP hírügynökségnek Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője.

Az eredeti bejelentésekkel szemben nem vesz részt a konferencián két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olaszország Fivérei vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

A zárt ajtók mögött zajló konferencia szombat délután egy újabb közös nyilatkozat elfogadásával zárulhat – mondta Fogiel.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek párt vezetője kezet fog az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén Varsóban 2021. december 3-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Fidesz idén márciusban döntött úgy, hogy elhagyja az egyre inkább balra tolódó Európai Néppártot; azóta a kormánypárt képviselői függetlenként folytatják munkájukat az Európai Parlamentben. 

Orbán Viktor a Fidesz pártelnökeként több jobboldali európai párttal is tárgyalásokat folytat egy új frakció felállításáról. Ennek egyik mérföldköve volt, hogy tavasszal a magyar kormányfő egy közös értékeket és célokat meghatározó chartát mutatott be Mateusz Morawieckivel és Matteo Salvinivel. A nyáron pedig tizenhat konzervatív európai párt – köztük a Fidesz, a Jog és Igazságosság, az olasz Liga, az Olaszország Fivérei, a francia Nemzeti Tömörülés és a spanyol Vox – írt alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot. – Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről – emelte ki akkor Orbán Viktor.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő, valamint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje (b-j) az európai konzervatív pártvezetők munkaülésének második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.