Novák: A szuverenitást megőrizni kívánó vezetők találkoztak Varsóban

A miniszter elmondta, a migrációs nyomás folyamatosan nő, hazánk azonban nem kíván bevándorlóországgá válni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 06. 10:27
NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor
Varsó, 2021. december 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Orbán Viktor magyar kormányfő kíséretében az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén részt vevő Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a tanácskozás második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szuverenitást megőrizni kívánó vezetők közül találkoztak sokan Varsóban szombaton, és döntöttek arról, hogy szorosabbra fűzik az együttműködésüket – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn. Novák Katalin elmondta: nagyon aktuális az Európa jövőjéről szóló vita, és lassan pontot kell tenni a közös gondolkodás végére. Közösen kell kimondanunk, merre szeretnénk továbbmenni, mi, európaiak – tette hozzá a fideszes politikus. Mint mondta, sokan úgy érzik, visszafordíthatatlan folyamatok indultak el Európában, megkerülhetetlen a demográfia, az ezzel összefüggő migráció és tömeges bevándorlás témája. Hozzátette:

a migrációs nyomás nem csökkent 2015-höz képest, hanem most is folyamatosan nő, számos európai országban pedig – példaként a most alakuló német kormányt említette – a vezetők úgy döntöttek, bevándorlóországgá teszik országukat.

Novák Katalin szerint ha a németek ezt szeretnék, akkor tegyék, „de ne oktrojálják rá” ezt a többi országra, így Magyarországra sem. Az első és legfontosabb kérdés, hogyan szeretne megújulni Európa: azt szeretnénk, hogy szülessenek gyermekek, vagy a migrációs nyomásnak akarunk engedni, sőt, becsalogatni a bevándorlókat Európába – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: ezzel összefügg az a kérdés is, hogy mit gondolunk a hagyományos értékekről, alá akarjuk-e vetni magunkat a „genderpropagandának”, vagy a hagyományos családokat akarjuk-e megerősíteni, segíteni a fiatalokat a családalapításban, gyermekvállalásban. Úgy vélte, ezek súlyos kérdések, és vannak olyan politikai vezetők, akik erről hasonlóan gondolkodnak. Ilyen politikai vezetők találkoztak – a teljesség igénye nélkül – Varsóban, és egyeztek meg arról, szorosabbra fűzik egymással a kapcsolatukat – tette hozzá. Novák Katalin szólt arról is, hogy ő személy szerint hisz Európában és az Európai Unióban.

Magyarország eminens érdeke, hogy az Európai Unióhoz, az európai országok közösségéhez tartozzon, nem is akarunk másként tenni

– emelte ki.

Hozzáfűzte: ugyanakkor helytelen az az irány, ami felé az EU elindult; a „senki által nem választott vezetők”, akik bizonyos intézmények élén ülnek Brüsszelben, csak a magas fizetésük és pozíciójuk megőrzésében érdekeltek, és azt akarják, hogy a brüsszeli intézmények dönthessenek az országok szuverenitásához tartozó kérdésekben is. „Most már úgy tűnik, mintha a csúcson ott ücsörögne egy brüsszeli bürokrata elit, és egyébként a miniszterelnökök, a választott vezetők, akik az egyes országokat képviselik Európában, pedig szalutáljanak nekik és tegyék azt, amit ukázként nekik Brüsszelből kiadnak” – fogalmazott. Novák Katalin szerint a politikai vezetők, akik Varsóban találkoztak, rendkívül fontosnak tartják a szuverenitást és azt meg akarják őrizni.

Borítókép: az Orbán Viktor magyar kormányfő kíséretében az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén részt vevő Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a tanácskozás második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.