Kizárólag fekete kereskedők árulhattak a párizsi karácsonyi vásáron

Feketét fogyasztok – ez volt a címe annak a karácsonyi vásárnak, amelyen csakis afrikai származású, színes bőrű kereskedők árulhatták a portékájukat a főváros egyik kerületében. A rendezvény szponzorai között szerepel a kerület vezetése és a főváros környéki régió is – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 12. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vitát kavart az a karácsonyi vásár, amelyet Párizs 18. kerületében rendeztek meg Je Consomme Noir, azaz Feketét fogyasztok címmel, melyet az azonos nevű egyesület szervezett. Mivel a vásárban csakis afrikai származású, színes bőrű kereskedők árusíthattak, a közösségi oldalakon többen diszkriminatívnak, szegregálónak, sőt rasszistának nevezték a rendezvényt.

A felháborodást tovább fokozza, hogy az esemény szponzorai között szerepel a 18. kerületi polgármesteri hivatal és a főváros környéki Île-de-France régió is – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A közösségi oldalakon nagyon sokan felháborodva kommentálták a kirekesztő karácsonyi vásárt, a kormánypárt referense, Amaury Hoymans azt írta a Twitteren, hogy nagy meglepetésére egy közösségi piacot vélt felfedezni a karácsonyi vásár helyén, amely messze elmarad a karácsonyról és annak hangulatáról alkotott elképzelésétől.

Benjamin Cauchy politikus, egykori sárgamellényes aktivista arról beszélt egy televíziós vitaműsorban, hogy ha olyan vásárt rendeznének, ahol kizárólag fehérek árusíthatnak, akkor rögtön mindenki azonnal rasszizmust kiáltana.

Az RMC francia rádióban szintén szóba került a fekete árusok karácsonyi vására, ami Périco Légasse újságíró szerint olyan közösségi rendezvény, amely nem felel meg a franciák értékeinek.

A történtekről beszámoló Le Figaro nevű lap felkereste a magát fekete vállalkozások támogatását célzó, önkéntesek által működtetett platformként jellemző Je Consomme Noir egyesületet, melynek képviselője nem kívánt belemenni a vásár körül kialakult vitába. Elmondása alapján ők nem politizálnak, csak pozitív üzenetet akarnak küldeni azzal, hogy a közösségükért dolgoznak. Hozzátette, hogy pozitív visszajelzést kaptak a vásárlóktól, akik között minden rassz képviselői jelen vannak, de elmondta azt is, hogy számítottak az őket ért kritikákra.

Az önkéntes arról is beszámolt, hogy az egész hétvégén tartó rendezvény a legelső esemény az egyesület szervezésében, amelyet 2020 júniusában azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsék a fekete közösséghez tartozó vállalkozásokat kommunikációjuk fejlesztésében. Az egyesület műhelyfoglalkozásokat és mesterkurzusokat is tart, valamint közösségi oldalain népszerűsíti a fekete vállalkozásokat, Instagram-oldalát közel hatvanezren követik. Az egyesület honlapjának tájékoztatása szerint az általuk népszerűsített márkákat nagy körültekintéssel válogatják ki, hogy minőségi és etikai szempontból egyaránt megfeleljenek az elvárásoknak társadalmi és környezeti szinten – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Ám nem a párizsi karácsonyi vásár volt az egyetlen, amelyre felfigyelt a sajtó, Luxemburgban oltatlan tüntetők megrohamoztak egy vásárt, ahova csak védettségi igazolvány ellenében lehetett bemenni. A felbőszült tiltakozók lebontották a kordont, és beözönlöttek a vásár területére, amelyet biztonsági okokból végül bezártak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.