„Amerika és a NATO figyelmen kívül hagyta Moszkva aggályait”

Putyin kifogásolta, hogy a válaszok nem vették figyelembe az orosz igényeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 28. 19:43
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2021. december 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök a védelmi minisztérium kibõvített vezetõségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Gunyejev Fotó: Szergej Gunyejev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország a biztonsági garanciaigényeire adott amerikai és NATO-válasz figyelmes tanulmányozása után fog csak reagálni, de már most feltűnt, hogy a nyugati szövetségesek figyelmen kívül hagyták Moszkva alapvető aggályait – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetésen. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin kifogásolta, hogy a válaszok nem vették figyelembe az olyan orosz igényeket, mint a további NATO-bővítés leállítása, a csapásmérő fegyverrendszerek orosz határok közelébe való telepítésének elutasítása, valamint a blokk európai katonai potenciáljának és infrastruktúrájának visszaállítása az 1997-es állapotokra, amikor a NATO–Oroszország alapmegállapodást aláírták.

Figyelmen kívül hagyták a kulcskérdést is, azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei miként kívánják betartani a biztonság oszthatatlanságának elvét, amelyet az EBESZ, valamint az Oroszország és a NATO közötti alapdokumentumok rögzítenek, és amely kimondja, hogy senki sem erősítheti saját biztonságát más országok biztonságának rovására

– hangzott a tájékoztatás.

Az orosz elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint a felek szót ejtettek az új koronavírus elleni küzdelemről is, de Putyin és Macron megbeszélésének fő témája a hosszú távú, jogilag rögzített biztonsági garanciák kérdése volt, beleértve a genfi orosz–amerikai és a brüsszeli orosz–amerikai tárgyalásokat is. Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes pénteken az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy Oroszország folytatja a délkelet-ukrajnai Donyec-medence lakosságának támogatását. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva decemberben az ukrajnai „polgárháború” kezdete óta 105. alkalommal küldött segélykonvojt a régióba.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Gunyejev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.