Az elvándorlás ellen emelt szót Tőkés László

– Az a kérdés merül fel, hogy európai migránsok vagy erdélyi magyarok legyünk – fogalmazott a lelkész-politikus.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 16:54
TKS Lszl; SNDOR Krisztina
Kolozsvár, 2020. május 26. Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszél a trianoni centenáriumról és a honosítási folyamatban segítséget nyújtó "demokráciaközpontok" újranyitásáról Sándor Krisztinával, az EMNT ügyvezetõ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Kolozsváron, a szervezet székházában 2020. május 26-án. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elvándorlás ellen emelt szót az MTI-hez eljuttatott ó- és újévi üzenetében Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Amint a lelkész-politikus emlékeztetett rá: idén Romániában népszámlálást tartanak, és várhatóan Erdély magyarsága is „híjával találtatik”. A volt püspök az ország vezetőinek rótta fel, hogy Románia népe immár évtizedek óta a „lábával szavaz és hanyatt-homlok hagyja oda hazáját”. Megemlítette: jelenleg 3,6-4 millió romániai vendégmunkás dolgozik idegen országban. A migránsokat kibocsátó államok sorában Szíria után Románia következik, és az elvándorlók jelentős hányada magyar.

„Mi értelme a kivívott szabadságnak, hogyha azt szülőhazánk szabad elhagyására használjuk? Mit ér a szabadság, hogyha a gyökereinktől való elszakadáshoz, az itthon maradó szeretteink magára hagyásához, erdélyi magyar önazonosságunk megtagadásához, falvaink és városaink elnéptelenedéséhez vezet?

És kinek, minek alapítottunk iskolát, egyetemet, építettünk templomot, és szerezzük vissza épületeinket és intézményeinket, hogyha lakóik a messze idegenbe vagy a jobb létet kínáló Kis-Magyarországra vándorolnak?” – tette fel a kérdést Tőkés László.

Úgy vélte: az a kérdés merül fel, hogy európai migránsok vagy erdélyi magyarok legyünk.

Megemlítette, hogy a romániai rendszerváltozás óta eltelt három évtizedben Marosvásárhely magyar népességének aránya ötven százalék alá esett, Szatmárnémetié negyven százalék, Nagyváradé harminc százalék, Kolozsváré pedig húsz százalék alá. Szerinte az sem vigasztaló, hogy a román polgártársak fogyatkozása is drámai.

„Nekünk létkérdés, hogy ne jussunk az elfogyott szászok és svábok sorsára. […] Egyházainknak és polgári társadalmunknak, családjainknak, mindannyiunknak és egész nemzeti közösségünknek nemes feladata és szent kötelessége, hogy az itthon lévőket itthon tartsa, az eltávozottakat pedig hazahívja.

Gyermekeink, ifjúságunk szülőföldünkön való megtartása kiemelt hivatása a felnőtt-társadalomnak. Civil társadalmunknak, politikai képviseleteinknek és önkormányzatainknak pedig kiváltképpeni felelősségük, hogy megfelelő politikai, gazdasági és létkörülmények kialakításával segítsék elő népünk Erdély földjén való megmaradását” – áll Tőkés László üzenetében.

Borítókép: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.