Az uniós tagság a tét a mai népszavazáson?

Szerbiában az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének módosításáról voksolnak.

Tóth Péter (Vajdaság)
2022. 01. 16. 6:50
Pásztor Bálint
Szabadka, 2020. június 21. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, országos listavezetője és szabadkai polgármester-jelöltje a sajtó képviselőinek nyilatkozik, miután leadta szavazatát a szerbiai választásokon a vajdasági Szabadkán 2020. június 21-én. A maszk viselése ajánlott a szavazóhelyiségekben. Ezen a napon háromszintű - önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti - választásokat tartanak a nyugat-balkáni országban. A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények este fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb június 25-ig közzéteszik. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazást tartanak vasárnap az ­uniós csatlakozást célul kitűző Szerbiában. Az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének a módosításáról szavaznak az emberek. A szerb alaptörvény azon részét kívánják módosítani, amely a bírók és az ügyészek kinevezésére vonatkozik. Az érvényben lévő szabályozás szerint ugyanis a parlamentnek kell jóváhagynia a kinevezésüket, ez azonban nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal. 

Az EU-s felfogás szerint ha a parlament nevezi ki a bírókat és az ügyészeket, akkor nem jelenthető ki, hogy politikától független az igazságügyi rendszer.

Míg a kormánykoalíció pártjainak politikusai szerint Szerbia európai integrációjának folytatása a tét, addig az ellenzék szerint nem átlátható az alkotmánymódosításhoz vezető út. Egyelőre az sem derült ki, hogy az esetleges alkotmánymódosítás után kinek a kompetenciája lesz a bírák és az ügyészek kinevezése.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának vezetője (képünkön) hangsúlyozta, hogy reményei szerint hatékonyabb és függetlenebb lesz az igazságügyi rendszer. Szerinte nagy eredmény, hogy a Velencei Bizottság is pozitív elbírálásban részesítette az alkotmánymódosítás tervezetét. 

„A bírói hatalom függetlensége és az ügyészségek önállósága, valamint a bírák elmozdíthatatlansága olyan civilizációs vívmányok, amelyek a nyugati alkotmányosságnak a megkérdőjelezhetetlen elemei”

– nyilatkozta a politikus a Magyar Szó napilapnak. A legnagyobb vajdasági magyar párt parlamenti frakcióvezetője egyben arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy vasárnap vegyenek részt a népszavazáson és szavazzanak igennel.

Elemzők szerint amennyiben a többség megszavazza az alkotmány igazságügyre vonatkozó módosítási javasla­tait, azzal talán egy újabb lépéssel közelebb kerülhet az ország az uniós csatlakozáshoz. Ha a nemek lesznek többségben, az lényegében az uniós közeledés egyébként sem túl gyors tempóját a Törökországéhoz hasonlóra redukálná. Ha a választópolgárok nem fogadják el az alkotmánymódosítás szövegét, akkor ugyanerről a kérdésről négy évig nem lehet újra népszavazást kiírni.

Egy múlt héten publikált közvélemény-kutatás szerint a nemek vannak csekély többségben: a polgárok 28 százaléka szavazna nemmel, 21 százaléka igennel, a maradék 51 százalék nem válaszolt vagy bizonytalan. A referendumon nem lesz érvényességi küszöb. Annak megszüntetéséről a közelmúltban szavazott a szerbiai parlament.

Borítókép: Kígyózó sor a szavazófülke előtt Belgrádban (Fotó: AFP/Aemed Nimani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.