Eredménytelenül zárult az olasz elnökválasztás ötödik fordulója

A legtöbb szavazatot Maria Elisabetta Casellati kapta, de a jobbközép jelölt nem szerzett többséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 28. 16:23
MATTARELLA, Sergio; SALVINI, Matteo
Róma, 2022. január 28. Matteo Salvini, a Liga párt vezetõje (b) a római parlamentben, ahol az olasz elnökválasztás ötödik fordulója zajlik 2022. január 28-án. Az elsõ négy szavazási forduló eredménytelennek bizonyult, mivel a szavazásra jogosultak többsége ismét fehér cédulát dobott be az urnába. A jelöltállítás nélkül kezdõdött többfordulós szavazáson 1946 óta a tizenharmadik államfõt választják meg a hétéves mandátuma végén leköszönõ Sergio Mattarella utódjának. Az elnökválasztás felgyorsítására a Liga azt javasolta, hogy január 28-án két voksolási fordulót tartsanak. MTI/EPA/LaPresse/Pool/Roberto Monaldo Fotó: Roberto Monaldo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép koalíció pártjai Maria Elisabetta Casellati a Hajrá, Olaszország! (FI) politikusa, a felsőház elnöke nevét dobták az urnába az ötödik napjához érkezett elnökválasztás újabb fordulóján, mely ismét többség nélkülinek bizonyult. A következő voksolás péntek késő délután kezdődik.

A péntek délelőtti fordulón a legtöbb szavazatot a jobbközép jelöltje Maria Elisabetta Casellati kapta, de az általa szerzett 382 voks nem volt elegendő az elnökválasztáshoz szükséges többséghez, amely 505 szavazatot jelent.

A tartózkodók száma 406 volt. Az államfőválasztás hatodik fordulóval folytatódik pénteken 17 órától, melynek eredménye az éjszakai órákban várható. Ha az is többség nélkül zárul, a következő szavazási fordulót szombat délelőtt tartják meg, amelyet újabb, szombat délutáni voks is követhet. Maria Elisabetta Casellati jelölését a jobbközép színeiben Matteo Salvini a Liga vezetője péntek délelőtt jelentette be. A baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) azonnal jelezte, hogy nem támogatja Casellatit, mivel a FI politikusát nem tartják „pártok feletti” jelöltnek. A PD és az M5S nemet mondott a Matteo Salvini javasolta közös egyeztetésre is, majd tartózkodott a voksoláson.

Sajtótájékoztatóján Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy a baloldal nem tesz mást, mint megvétózza a jobboldal javasolta jelölteket.

Giuseppe Conte, az M5S elnöke „az intézményes korlátok feszítésének” nevezte Maria Elisabetta Casellati jelölését, mivel a szenátus elnökeként a második legmagasabb állami tisztséget tölti be, és kudarcot vallott jelölése gyengítette szenátusi szerepét. Elemzők szerint a jobbközép tesztnek szánta az ötödik fordulót, előrelépésnek a hétfőtől folyamatosan eredménytelenül záruló fordulók után, amelyeken egyik politikai oldal sem állított jelöltet. Nem tudni, hogy a péntek délutáni hatodik fordulóban a jobbközép ismét Casellatira szavaz-e, vagy megvárja, hogy a baloldal jelöljön valakit. Luigi Di Maio, az M5S politikusa, külügyminiszter úgy nyilatkozott: „a helyzet komplikálttá vált”. Matteo Renzi volt kormányfő, az Élő Olaszország (IV) vezetője kijelentette, hogy továbbra is a miniszterelnök Mario Draghi és a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini számít a legesélyesebb jelöltnek. Renzi hozzátette, nem zárja ki, hogy Sergio Mattarella államfőnek kell maradnia az elnöki palotában.

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt vezetője (balra) a római parlamentben, ahol az olasz elnökválasztás ötödik fordulója zajlik 2022. január 28-án (Fotó: MTI/EPA/LaPresse/Pool/Roberto Monaldo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.