Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel

Volodimir Zelenszkij az ukrán–orosz határválság megoldását szeretné elérni az eseménnyel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 14. 21:00
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2021. december 10. Az ukrán elnöki hivatal sajtóhivatala által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ Joe Biden amerikai elnökkel beszél telefonon kijevi irodájában 2021. december 9-én. Eszmecseréjük fõ témája Biden és Vlagyimir Putyin orosz államfõ december 7-i virtuális csúcstalálkozója volt. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal Fotó: - Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hármas találkozót javasolt amerikai és orosz kollégájával, Joe Bidennel és Vlagyimir Putyinnal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán–orosz határválság megoldására – közölte pénteken Zelenszkij egyik közeli tanácsadója.

Zelenszkij elnök azt javasolta Biden elnöknek, hogy szervezzen háromoldalú találkozót – esetleg videókonferencia formájában – Biden, Putyin és Zelenszkij elnökök között

− emelte ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Atlanti Tanács amerikai agytröszt egyik rendezvényén Washingtonban. Hozzátette: „Még várjuk az orosz fél válaszát, de az amerikai partnereink bizonyos fokig érdeklődéssel fogadták a javaslatunkat.”

Úgy vélem, ez kezdeményező javaslat, amely Ukrajnát is a tárgyaló felek közé sorolja. Ha az európai biztonsági struktúra megvitatásáról van szó, Ukrajnát is be kell vonni

– fűzte hozzá a tanácsadó. Az ukrán államfő kedden négyoldalú találkozót szorgalmazott Moszkva, Párizs és Berlin részvételével, hogy véget vethessenek a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A héten egy sor magas szintű tárgyalásra és eszmecserére került sor, amelyen orosz és nyugat-európai, illetve amerikai tisztségviselők az ukrajnai konfliktus megoldását vitatták meg. 

Az amerikaiak, európaiak és ukránok azzal vádolták meg Oroszországot, hogy közel százezer katonát vonultatott fel a közös határ mentén a szomszédos ország elleni esetleges invázió céljából. Moszkva cáfolja ezt a szándékot, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó. Az orosz vezetés álláspontja szerint – amelyet Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter is megfogalmazott – veszélyt a NATO-nak az orosz határok közelében tanúsított magatartása jelent.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Joe Biden amerikai elnökkel beszél telefonon kijevi irodájában 2021. december 9-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.