Lapozó: Egy amerikai egyetem betiltja többek között a férfi szó használatát szexizmus miatt

Újabb dzsihadista vezetőt tartóztattak le Spanyolországban · Nagy-Britanniába vágyó szudániak foglaltak el egy normandiai házat · Emberek ezrei tüntettek hétvégén a spanyolországi Bilbaóban a Covid-útlevél használata ellen

Forrás: Mediaworks2022. 01. 24. 14:30
Seattle, 2016. november 15. A Washington Egyetem hallgatói a homoszexualitást jelképezõ szivárványszínû zászlóval tüntetnek Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnök ellen a washingtoni Seattle-ben 2016. november 14-én, hat nappal az amerikai elnökválasztás után. (MTI/EPA/Matt Mills McKnight) Fotó: MATT MILLS MCKNIGHT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb dzsihadista vezetőt tartóztattak le Spanyolországban

A rendőrség másfél év nyomozás után kapta el a Kalifátus katonái nevű csoport fejét a cádizi Algecirasban. A férfit, aki titkos találkozókat tartott követőivel, terrorista toborzással és indoktrinációval vádolják. Rajta kívül további három személyt fogtak el az akcióban Murciában, őket is a férfi nevelte iszlám radikalizmusra. Az ügynökök nagy mennyiségű, az Iszlám Állammal kapcsolatos anyagot foglaltak le tőlük, melyeket különösen szélsőségesnek és erőszakosnak minősítettek. Az ügynökök szerint a férfi kiemelten veszélyes volt a közbiztonságra. A csoport vezetőjét és tanítványait azonnali hatállyal börtönbe zárták.

Forrás: Vozpopuli.com

Nagy-Britanniába vágyó szudániak foglaltak el egy normandiai házat

Az önkényes házfoglalásokra specializálódott francia migránsvédő szervezet készítette elő azt a házfoglalást, amelynek során hat illegális szudáni migráns költözött be egy üresen álló házba a normandiai Ouistreham településen. Az elfoglalt épület a polgármesteri hivatal, azaz a város tulajdonában áll.

A migránsvédő szervezet állítása szerint a város vezetése nem biztosít elegendő és megfelelő szállást – a reményeik szerint átmenetileg, a gyakorlatban hosszú távon – a régióban tartózkodó migránsoknak. A mostani házfoglalásban részt vevő migránsok szintén Nagy-Britanniába készülnek, azonban megjósolhatatlan, hogy mikor adódik alkalom az illegális átkelésre, vagy hogy mikor járnak sikerrel. 

Az Összefogás a kitoloncolás ellen nevű szervezet két napig szándékosan nem hozta nyilvánosságra a házfoglalást a közösségimédia-oldalán, mert a francia törvények szerint 48 óra elteltével még az önkényes házfoglalók sem lakoltathatók ki egy ingatlanból. A szudániak egyelőre tehát az elfoglalt ingatlanban maradhatnak. A szervezet felszólította a település lakóit, hogy készpénzadományokkal járuljanak hozzá a migránsok ellátásához. A migránsvédők már korábban is erőszakos házfoglalásokkal akarták megoldani az illegális bevándorlók elszállásolását nem csak Ouistreham-ban, hanem Alsó-Normandia székhelyén, Caen-ben is. 

Forrás: Valeursactuelles.com

Emberek ezrei tüntettek hétvégén a spanyolországi Bilbaóban a Covid-útlevél használata ellen 

A Bizitza (Élet) egyesület által meghirdetett felvonuláson a tüntetők maszk és távolságtartás nélkül gyűltek össze szombaton a város központjában, hogy kifejezzék ellenérzésüket a Covid-igazolvány és a védőoltás kapcsán. A szervezet szerint a Covid-útlevél célja, hogy „ellenőrizze az embereket, és diszkriminálja azokat, akik nem akarják génkísérlet alá vetni magukat”. Transzparenseiken egyebek mellett olyan feliratok szerepeltek, mint „fékezzük meg a kísérleti Covid–19 oltást”, „ne kísérletezz kiskorúakkal”, vagy „az oltás öngyilkosság”. A demonstrálók az Európa több országában tapasztalt oltási kötelezettséget és az oltatlanok elkülönítését a nácizmussal állítják párhuzamba. Spanyolországban jelenleg nem kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele, és a kormány – az oltható lakosság kilencvenszázalékos védettségének köszönhetően – nem is tervezi kötelezni az állampolgárokat. A dél-európai országban most naponta 100-150 ezer új beteget regisztrálnak, a százezer főre jutó esetszám pedig csökkenő tendenciát mutat, emiatt úgy vélik, hogy elérkezett a hatodik hullám csúcsa. 

Forrás: Vozpopuli.com

Egy amerikai egyetem betiltja a férfi és a háztartás szavak használatát, mert szerintük azok szexisták és sértőek

A Washington állambeli Seattle-ben található Washington Egyetem információs technológia kara új útmutatást adott ki arról, hogy mely angol szavak használatát tartja „problémásnak” azok rasszista, szexista vagy más okból sértő konnotációja miatt. Az egyetem megtiltja a listán szereplő nemkívánatos kifejezések használatát az egész campus területén.

A listán szerepel többek között a nagypapa, a háztartás, a kisebbség, a ninja és a sánta szó is. Ez utóbbi az amerikai fiatalok között elterjedt szlengben ugyanis a „nem menő” alternatív jelzőjeként is használatos, azaz ha valaki „nem sánta”, tehát „menő”, az egyben felsőbbrendű is, ezért a szó használata tilos.

A háztartás szó az új irányelv szerint szexista, mert azonnal nemet társít a kifejezéshez. Továbbá, bármely összetett szó vagy mondat, amely tartalmazza a férfi (man) szót is, szintén szexista, mert nem inkluzív, ezért használatát el kell kerülni.

Az egyetem szerint a nagypapa szó pedig azért kínos, mert egy történelmi jogi terminus – a nagypapa-klauzula – még a rabszolgatartás korára, azaz a nagypapák idejére visszautalva nem biztosított szavazati jogot a feketéknek, már felszabadításuk után sem. 

Forrás: Rt.com

Borítókép: A Washington Egyetem hallgatói a homoszexualitást jelképező szivárványszínű zászlóval tüntetnek Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnök ellen a washingtoni Seattle-ben 2016. november 14-én, hat nappal az amerikai elnökválasztás után. (MTI/EPA/Matt Mills McKnight)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.