Egyházi reformot követel a német LMTBQ-közösség

-

Mártonffy Attila
2022. 01. 25. 19:05
16th LGBT+ Pride Parade in Porto
epa09320715 A rainbow flag is seen during the 16th annual Pride Parade in Porto, Portugal, 03 July 2021. Hundreds of participants marched through the main streets of the city demanding freedom and equal rights for the LGBT+ community in Portugal. EPA/ESTELA SILVA Fotó: ESTELA SILVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százhúsz, az LMBTQ-közösséghez tartozó német katolikus – köztük papok, tanárok, egyházi önkéntesek – azzal a követeléssel fordultak online petíciójukban a római katolikus egyház felső vezetéséhez, hogy segítsenek eloszlatni a homoszexuális viszony elleni megvetést, s biztosítsanak számukra nagyobb szabadságot az egyházon belül. Beszámolójuk szerint azt akarják elérni, hogy az LMBTQ-közösség tagjaiként nyíltan és félelem nélkül élhessenek, dolgozhassanak az egyházért, továbbá betölthessenek minden egyházi pozíciót, még ha házasságban vagy partnerkapcsolatban is élnek azonos nemű partnerükkel. 

Arra is felszólították a Vatikánt, hogy vizsgálja felül a nemekről és a szexualitásról szóló „elavult nyilatkozatait”, s engedélyezze számukra a szentségek fogadását, helyesbítse téves cselekedeteit, s ismerje el a melegek ellen intézményesen elkövetett történelmi bűneit.

Az egyház Ferenc pápa vezetése alatt már finomított a szexualitásról korábban megfogalmazott álláspontján. Két évvel ezelőtt a sajtó címoldalon hozta az egyházfő LMBTQ-közösségbeli papokhoz és apácákhoz intézett nyilatkozatát, amely szerint a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz. Egyidejűleg azonban világossá tette, hogy az azonos neműek közötti nemi kapcsolat világi – azaz civil – ügy, s a házasság szentsége továbbra is csak férfit és nőt köthet össze. 2018-ban pedig figyelmeztette a meleg papokat, hogy inkább hagyják el az egyházat, semmint kettős életet éljenek. Miután lázadó német és amerikai papok, fütyülve az egyházi szabályzatra, áldásukat adták az azonos neműek házasságára, 

tavaly a Hittani Kongregáció kimondta: nem lehetséges, hogy Isten megáldja a bűnt – azaz az azonos neműek egyesülését.

Ferenc pápa egyetértett a kongregáció döntésével, mondván, hogy azt nem jogtalan diszkriminációnak szánták, hanem emlékeztetőül a heteroszexuális házasság liturgiájának igazságára. Mint már korábban írtuk, a Liebe gewinnt, vagyis A szerelem győz elnevezésű országos mozgalommal az egyház átalakításán munkálkodó, progresszív liberális német katolikusok a Vatikán tekintélyének és az egyházfegyelem határait feszegetik. 

Azt, hogy a papok szigorú diszciplína elleni lázadása nem új keletű, jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben a német papok gyakran részesítették áldásban a homoszexuálisokat, ám ezt mindeddig a templomokon kívül tették, és úgy, hogy nem akartak vele feltűnést kelteni. Az eretnek szertartásokkal ugyanakkor nem titkolt céljuk, hogy a Ferenc pápa által jóváhagyott, tavaly márciusban kiadott nyilatkozatot bírálják. A tüntetéssorozat részeként korábban országszerte számos templomra aggattak ki LMBTQ-zászlókat, valamint több mint kétszáz, német anyanyelvű teológus írt alá egy nyilatkozatot, amelyben nyíltan elutasítják a Vatikán állásfoglalását. Terítéken van Németországban a papi nőtlenség problémája is, a témáról 2019 óta folytat tanácskozásokat a világi hívekből álló Német Katolikusok Központi Bizottsága és a Németországi Katolikus Egyház Püspöki Kara.

Borítókép: Az LMBTQ-közösséget jelképező szivárványos zászló (Fotó: EPA/Estela Silva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.