Megkezdődött Päivi Räsänen pere, aki Pál apostolt idézte a homoszexualitásról

Hétfőn délelőtt megkezdődött Päivi Räsänen parlamenti képviselő, a finn Kereszténydemokraták korábbi elnökének és exbelügyminiszterének a pere Helsinkiben, amelyben az ügyész pénzbírság kiszabását kérte az alperes ellen. A vádirat szerint a kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak azok a bibliai idézetek, amelyeket Päivi Räsänen a Twitteren osztott meg még 2019-ben.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 13:37
Päivi Räsänen
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Päivi Räsänen a finn evangélikus egyház aktív tagja, és 2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LMBTQ-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén…

– idézett Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből. – Ezek teológiai kérdések, és nem hiszem, hogy bíróságon kellene eldönteni őket – mondta el a per előtt Räsänen, aki a tárgyalóterembe is egy nagy, keménykötésű Bibliával érkezett.

A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és a közmédiában a Mit gondolt Jézus a homoszexualitásról? címmel 2018-ban adásba került beszélgetős műsorban elhangzott megjegyzései miatt. Vádat emeltek Juhana Pohjola evangélikus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Räsänen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Az államügyészség közleménye szerint Räsänen megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát. Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető. 

Az ügyész kiemelte, hogy Räsänen szégyennek és bűnnek minősítette a homoszexualitást, illetve azt állította, hogy tudományosan bizonyított, hogy az pszichoszexuális fejlődési rendellenesség. – A kijelentések sértik a homoszexuálisok egyenjogúságát és emberi méltóságát, ezért túllépik a véleménynyilvánítás és a vallásszabadság korlátait – érvelt az ügyész.

Räsänen közölte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának. Mint a finn közmédiának nyilatkozta: minden ember egyformán értékes, ugyanakkor az azonos neműekkel kapcsolatos kijelentéseit teljes mértékben a Bibliára alapozta, semmilyen bűncselekményt nem követett el.

Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot. Ha elítélnek, az egyenlő lenne a cenzúrával

– jelentette ki a napokban az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus az ADF International nevű szervezetnek nyilatkozva.

Olyan helyzetbe kerültünk, amelyben a keresztényeknek bátorságra van szükségük ahhoz, hogy kitartsanak a Biblia tanítása mellett, és emellett, hogy nyitottak legyenek a hit dolgában

– fejtette ki Päivi Räsänen a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában októberben, amikor Magyarországon járt. Szerinte manapság egy nagyon erős LMBTQ-mozgalom és -hálózat működik Finnországban, de ugyanúgy Európában is, amelynek befolyása van, és ami komoly kihívást jelent a keresztények számára.

Borítókép: Päivi Räsänen (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.