Washington szerint Moszkva ürügyet kreál Ukrajna megtámadásához

A Kreml szóvivője visszautasította az értesülést. Minden alapot nélkülöző információról van szó.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 14. 20:32
PSAKI, Jen
Washington, 2021. december 20. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivõje sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2021. december 20-án. MTI/EPA/SIPA USA pool/Pete Marovich Fotó: Pete Marovich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát, s úgynevezett idegen zászló alatt végrehajtandó műveletek érdekében már ügynököket is telepített Ukrajna keleti részén – jelentette ki pénteken Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a DPA német hírügynökség szerint.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagálásában visszautasította az értesülést, mondván, minden alapot nélkülöző információról van szó.

– Mindeddig az ilyen bejelentések alaptalannak bizonyultak, semmi sem támasztotta alá őket – emelte ki Peszkov.

Psaki mindemellett azt állította: Oroszország a közösségi médiában folytatott kampánnyal próbálja megteremteni a feltételeit annak, hogy Ukrajnát agresszorként tüntesse fel, illetve „provokációkat kreál” egy esetleges orosz beavatkozás igazolására, valamint így akar további éket verni az ukrajnaiak közé. Az amerikai tisztségviselő hozzátette:

az Egyesült Államok hírszerzése arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország városi hadviselésben jártas ügynököket telepített, akik robbantásos merényleteket hajthatnak végre az oroszbarát szakadárok ellen, később pedig az ukrán kormányerőket vádolva a merényletek elkövetésével.

Mint mondta, orosz ügynökök az ukrajnai emberi jogi helyzet súlyosbodásáról és az ukrán vezetők fokozódó harciasságáról terjesztenek híreszteléseket. – Mindez nem más, mint hamis információk terjesztése – szögezte le Psaki. Hozzátette, hogy ezekben a félrevezető mikroblogbejegyzésekben a Nyugatot teszik felelőssé a feszültségek elmélyüléséért, illetve olyan humanitárius problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek egy orosz beavatkozással megoldódnának.

John Kirby, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője Psaki oldalán nyilatkozva közölte, hogy Oroszországnak ezt az eljárásmódját már megtapasztalhatták a Krím félsziget elcsatolásakor. Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a fegyveres konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint ő szította volna a konfliktust.

Borítókép: Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/SIPA USA pool/Pete Marovich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.