Megbüntették az iskolát, mert a tanár megsértette a gendersemleges diákot

Nem volt hajlandó tyúknak szólítani egy pedagógus egy tanulót, aki ezért szüleivel a diszkriminációs ombudsmanhoz fordult, amely megbüntette az iskolát – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 02. 12. 18:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diszkriminációs ombudsman (DO) nemrégiben hozott határozata kimondja, hogy a személy közvetlen környezetében tartózkodóknak is részt kell vennie a szerepjátékban, ha az illető nem binárisként, hanem saját maga által kreált személyes névmáson akarja szólíttatni magát.

A DO szerint aki nem hajlandó erre, az megsérti a gendersemleges ember személyiségi jogait, és ezért kártérítést kell fizetnie a nem bináris személynek.

Egy közép-svédországi iskola egyik aktivista tanulója már többször is érvelt a nem bináris nemi identifikáció mellett, amely szerint egyesek mindkét biológiai nemet elutasítják, és egy gendersemleges, nem nélküli önkoncepciót fogadnak el.

A diák azt követelte a társaitól és a tanároktól egyaránt, hogy az iskolában mindenki a kitalált „tyúk” személyes névmáson szólítsa.

Egy tanárnő nemet mondott erre, aminek következtében a diák szülei először az igazgatóhoz fordultak, aki megígérte, hogy beszélni fog a szóban forgó pedagógussal. Később, mikor a tanárnő már ragaszkodott hozzá, hogy nem vesz részt ebben a szerepjátékban, a szülők feljelentették az iskolát az ombudsmannál, amely most 150 000 svéd korona kártérítést ítélt meg a diáknak a jogsértés miatt.

Az összeg kifizetésére felkért személy az adott iskola oktatási koordinátora. Ha március 1-jéig nem fizet, a DO idézést nyújt be a koordinátor ellen a kerületi bíróságon. A koordinátornak ezután nagy összegű bírósági költségeket és ügyvédi díjakat is fizetnie kell.

Clas Lundstedt, a DO sajtószóvivője a hatóság döntésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügy az első a maga nemében, amely bíróság elé kerülhet. Ugyanakkor ezzel megnyílik lehetőség, hogy többről is szó legyen: nemcsak a „tyúk” névmás használatáról, hanem minden olyan személyes névmásról, amelyet a tanulók szeretnének, hogy rájuk használjanak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.